PS toyota reparasjon (Foto: Scanpix)
PS toyota reparasjon (Foto: Scanpix)

Skal reparere 2,3 millioner biler på 90 dager!

Toyota setter i gang tidenes verkstedoffensiv. - Helt utrolig, sier Brooms bilekspert.

Toyota har gått på en skikkelig smell med tilbakekalling av flere millioner biler over hele verden. Men nå slår verdens største bilprodusent tilbake - med full kraft!

Toyota i USA går nå ut og lover at de skal kalle tilbake 2,3 millioner biler i løpet av januar. Og alle disse skal repareres innen det har gått 90 dager.

- Pinlig for oss

Det betyr en verkstedoffensiv verden neppe noen gang har sett maken til. I praksis må Toyota reparere over 25 000 biler, hver eneste dag - ukedag og helg. Flere av verkstedene skal være døgnåpne for at dette skal være mulig.

- Vår grunnmur er bygget av kvalitet, driftssikkerhet og sikkerhet. Vi har alltid stått på forbrukernes side. Og det gjør vi også nå. Det som har skjedd er pinlig for oss, men det betyr ikke at vi har mistet styrken vår på kvalitet, sier John Lentz, president i Toyota Motor Sales, til bransjenettstedet autonews.com.

Toyota har også problemer med dørmatter - les mer her

En time per bil

- Jeg er mildt sagt imponert. Dette er helt utrolig og viser med all tydelighet hvor alvorlig Toyota tar det som har skjedd, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

Han har selv bred erfaring fra bilbransjen og mener Toyota minst må regne med en times jobb per bil.

Riktig gjort

- De skal sende ut brev, booke inn kundene, ta imot, gjøre jobben, levere ut bilene, sørge for papirarbeidet i etterkant. Alt dette tar tid. Dette vil bli en enorm logistikkutfordring. Men er det noen som kan klare dette, så er det nok Toyota, sier Benny.

- Samtidig er dette utrolig riktig gjort. De har tabbet seg ut. Nå viser de at de tar det på alvor. På denne måten kan Toyota komme seg på offensiven igjen. Men jeg tipper det vil være mange utslitte Toyota-ansatte når disse 90 dagene er over.

Her kan du lese testen av bestselgeren Avensis

Modellene i Norge

Den norske Toyota-imortøren oppfordrer i en pressemelding kundene om å ta kontakt med sin forhandler eller gå inn på www. toyota.no hvis de har spørsmål eller er bekymret. På hjemmesiden vil det være tilgjengelig oppdatert informasjon. Kundeservice hos Toyota Norge AS kan nås via "e-post til Toyota" på hjemmesiden.

Tilbakekallingen av åtte Toyota modeller i Europa ble kunngjort 28. januar. De involverte modellene og produksjonsperiodene er som følger: Aygo (feb 2005 – aug 2009), iQ (nov 2008 – nov 2009), Yaris (nov 2005 – sep 2009, Auris (okt 2006 – 5 jan 2010), Corolla (okt 2006 – des 2009), Verso (feb 2009 – 5 jan 2010), Avensis (nov 2008 – des 2009), RAV4 (nov 2005 – nov 2009) Det nøyaktige antall biler vil være klart i løpet av få dager. Ingen Lexus-modeller eller andre Toyota-modeller er påvirket.

Lyst på ny Toyota? Brooms nybilguide gir deg full oversikt