Skal komme med rimeligere SUV

Model X får en lillebror – og den kan komme snart.

Tesla planlegger SUV/crossover hakket under sin Model X. Det er en bil som har gode muligheter for å bli en stor suksess i Norge. 
Tesla planlegger SUV/crossover hakket under sin Model X. Det er en bil som har gode muligheter for å bli en stor suksess i Norge. 

Hos Tesla er det akkurat nå litt stille før stormen. Den amerikanske elbilprodusenten gjør seg klar til å lansere det som skal bli den store volummodellen deres - nemlig kommende Model 3.

Dette er en mindre bil enn dagens Model S og Model X. Den blir også langt billigere enn disse. Her blir det spekulert i en pris i Norge på rundt 300.000 kroner. Det betyr at Tesla i praksis blir tilgjengelig for langt flere enn i dag.

Men Tesla skal ikke nøye seg med det. Det har lenge gått rykter om at de også skal komme med en mindre SUV/crossover, basert på samme plattform som Model 3.

Enormt marked

Nå skriver velinformerte Autocar at den skal hete Model Y og at bilen skal komme i løpet av to år. Dermed får dagens Model X en lillebror, samtidig er det nok gode muligheter for at Model Y kjapt blir bestselgeren til Tesla.

Markedet for SUV-er og crossovere er nemlig enormt, og vokser mest av alle bilklasser i verden. Bare i USA selges det rundt syv millioner av disse bilene, hvert år.

Prismessig er det grunn til å vente at Model Y blir noe dyrere enn Model 3, men langt rimeligere enn Model X. Teslas erfaringer er for øvrig at mange kunder legger til ganske mye ekstrautstyr, slik at endelig pris blir en god del høyere enn startprisen.

Model 3 skal bli gjennombruddet for Tesla som masseprodusent av biler.
Model 3 skal bli gjennombruddet for Tesla som masseprodusent av biler.

Eksklusivt: Her tester Broom Tesla-nyheten

Blir dørene med over?

Tesla er langt framme på selvkjørende teknologi. Der blir Model Y helt sikkert ikke noe unntak.

Ifølge Autocar skal Model Y vises første gang neste år, og så gå i produksjon senere i 2018. De mener også at de spesielle falkevinge-dørene fra Model X skal bli med over til denne bilen. Disse dørene ga Tesla mange bekymringer underveis i utviklingen av Model X, men har også blitt en solid imagebygger for dem.

Tesla-produksjonen skal etter planen øke kraftig de kommende årene. I 2016 endte de på rundt 76.000 biler. I år har produksjonstakten økt, målsetningen skal være å produsere over 100.000 eksemplarer av Model 3 i år, i tillegg til Model S og Model X.

Rundt 400.000 bilkjøpere har reservert en Tesla Model 3, det gjør at Tesla virkelig får det travelt med å produsere!
Rundt 400.000 bilkjøpere har reservert en Tesla Model 3, det gjør at Tesla virkelig får det travelt med å produsere!

Gjett hvordan du skal få med deg skiene!

Tok bransjen på senga

Det er imidlertid bare starten. Fra 2019 mener Tesla-eier Elon Musk at de skal kunne klare produsere 500.000 biler årlig.

Tesla har på mange måter tatt den tradisjonelle bilbransjen på senga. Nå svarer de imidlertid. Kommende Opel Ampera-e med rekkevidde på over 500 kilometer og startpris på under 300.000 kroner, er en bil som går rett i strupen på Model 3.

En rekke bilprodusenter har nye elbiler på gang, samtidig som rekkevidden jevnt og trutt øker på de bilene som allerede er i markedet.

Bil-gigant kjøpte Model X – til overpris

Se video under: Bjørn gikk fra sin Model X åpen!