Sjokolade-tabben kan koste deg titusenvis av kroner

Det er nemlig flere enn deg som har lyst på den.

GODBIT: Mange har litt sjokolade eller nøtter i bilen som «nød-mat» når man er på farten, men det kan være flere enn deg som liker dette....
GODBIT: Mange har litt sjokolade eller nøtter i bilen som «nød-mat» når man er på farten, men det kan være flere enn deg som liker dette....

Det er godt å være innendørs på vinteren. Ikke bare for mennesker. Også for mus.

De trekker ikke bare inn i hus og hytter. Garasjer og biler er også populære oppholdssteder for gnagerne. Selv om de er små, kan de gjøre svært stor skade.

Helt konkret kjenner vi til at de har gnagd i stykker bilseter og spist opp ledninger – med driftsstans og kostbare kortslutninger som følge. Samt at de også har forsynt seg av bilens registerreim som de tydeligvis fant smakfull. Det endte med fullt motorhavari for en uheldig bileier.

SKADEDYR: Å få mus i bilen kan medføre store og kostbare skader.
SKADEDYR: Å få mus i bilen kan medføre store og kostbare skader.

Rydd ut godsakene

Selv om de er små og (kanskje) søte, kan de stelle i stand både mye og kostbart trøbbel om de legger sin elsk på nettopp din bil.

Dessuten: De er garantert sultne. Dermed blir første bud, om man vil unngå muse-skader, å rydde alt av godsaker ut av bilen.

I løpet av noen få måneder høsten og vinteren 2020-2021 fikk forsikringsselskapet If inn nesten 270 museskader på biler, bobiler og campingvogner. Skadene utgjorde ødeleggelser for rundt sju millioner kroner. Da var det såkalt museår.

FOREBYGGE: Sigmund Clementz, informasjonssjef i If Forsikring, anbefaler å forbygge muse-skader ved blant annet å fjerne tilgangen til 'godbiter' i bilen.
FOREBYGGE: Sigmund Clementz, informasjonssjef i If Forsikring, anbefaler å forbygge muse-skader ved blant annet å fjerne tilgangen til "godbiter" i bilen.

– Hvis ingen går i fella, men passer seg for den, kan det bli millionskader denne vinteren igjen. Det sier Sigmund Clementz som er kommunikasjonssjef i If.

De første museskadene er meldt inn

Selv om det ikke skal være like mange mus i år, venter selskapet at mange også denne vintersesongen får ramponert bil, bobil eller campingvogn av ubudne, små gjester.

– Selv om det nok ikke vil bli like voldsomt som i et museår, bør bileiere likevel ta noen enkle forholdsregler, sier Clementz.

– Du bør fjerne alt som kan være mat for mus. Rydd bilen godt for sjokolade, nøtter og eventuelle matrester. Støvsug gjerne kupeen for å fjerne smuler. Du får mange gode tips i «Musevisa» om hva som er festmat for mus, så litt tralling på denne sangen kan gi nyttig inspirasjon, sier Clementz.

– Vattdotter, henslengt polergarn og poser med filler er koselige steder for mus å være. Det bør ryddes bort. Legg gjerne slikt oppi metallbokser, slik at mus ikke har enkel tilgang, råder kommunikasjonssjefen.

FEST: Her har det vært musefest. Det vil man helst ikke oppleve. Foto: If.
FEST: Her har det vært musefest. Det vil man helst ikke oppleve. Foto: If.

Tenk forebygging

Har man bobil, campingvogn, eller en bil som står til vinterlagring bør disse sjekkes jevnlig.

– Er det utagerende festing blant mus i campingvogna eller bilen over lang tid, kan det virkelig bli store og kostbare skader, sier Clementz til slutt.

Om man finner muselort i garasjen er det ekstra viktig å være på vakt, så de ikke flytter inn i bilen.

Det er alltid smart å tenke forebygging. Det finnes elektroniske muse-jagere å få kjøpt. Disse plugges rett i stikkontakten og lager en høyfrekvent lyd som skal skremme vekk skadedyrene.

Ellers er jo en gode, gammeldagse musefeller «bankers». Disse finnes nå i mange ulike og varianter, også som elektriske, med batterier, om man ikke er komfortabel med de tradisjonelle med bøyle og fjær …

Se hvem som selger bilen sin: – Garantert fri for spøkelser

Video: Så enkelt skifter du bremseklosser på bilen selv