Sjokkert over Tollvesenets utspill mot chiptunerne

Vil ta trimmede biler med mikrofoner langs veien. Brooms bilekspert trodde det var 1. april.

Her testet Vegvesenet sin egen bil. Vi regner med at den var i orden.  (Foto: Statens vegvesen)
Her testet Vegvesenet sin egen bil. Vi regner med at den var i orden. (Foto: Statens vegvesen)

Tollvesenet har lenge signalisert at de jobber med nye metoder for å ta de som chiptrimmer bilene sine. I Dagens Næringsliv lørdag avslører tolldirektør Bjørn Røse planer som får Brooms bilekspert Benny Christensen til å fundere på om det er 1. april i dag.

- Jeg må jo nesten ta forbehold for at Røse er sitert riktig. Men er han det, synes jeg dette er ganske så utrolig, sier Benny.

Hva er det så Røse uttaler? Jo dette:

Overvåkningssamfunn

- Det må finnes en teknologisk løsning for å avsløre dette (chiptrimming, red.anm.) på. En idé kan være å installere en slags lydkanon langs veien for å avsløre unormal motorlyd. Hvis vi så får klarlagt at det er avvik i parametrene på motoren, er det grunnlag for å ilegge en sjablongmessig avgift, sier Røse til DN.

Og denne avgiften skal ikke være liten:

-Hvis man første skal ilegge bot, bør den minst være på 75 000 kroner, sier Røse til avisen.

- En ting er at dette gir meg ekle assosiasjoner til et overvåkningssamfunn jeg ikke tror mange av oss har lyst til å leve i. Men ikke minst synes jeg dette er å ta chiptrimmingsproblematikken ut av alle proporsjoner. Tollvesenet burde ærlig talt ha andre og bedre ting å bruke ressursene sine til. Mener nå jeg, sier Benny.

LES OGSÅ: Trimmet bilen? Nå blir du tatt

Har mindre effekt

- Hvem er det egentlig de ønsker å ta?

- Det lurer jeg også på. Vi vet jo at det er mange titusener av bileiere som har chiptrimmet bilene sine på en moderat måte, med anslagsvis 20-25 prosent mer effekt etter chipppingen.

- Dette vil i praksis være veldig vanskelig å måle, blant annet fordi de aller fleste biler i utgangspunktet har mindre effekt enn de er oppgitt til. Det er også uhyre vanskelig å måle dette på en helt korrekt måte. Og hvis Tollvesenet skal begynne å skrive ut store bøter, må de jo i det minste ha dette i orden.

LES OGSÅ: Her er prislista for trimming av bil

Mulig å kartlegge

Myndighetene har flere ganger gått ut med budskap som "trimmerne skal tas". Men i etterkant har vi sett liten eller ingen handling i praksis. Jeg tror det i veldig stor grad skyldes at de rett og slett ikke vet hvordan de skal kunne gjøre dette. Jeg velger å tolke dette siste utslippet som et utslag av det. At de føler seg ganske maktesløse.

- Men noen har trimmet seriøst mye?

- Joda, men det er snakk om et fåtall. Det er dessuten en ”målgruppe” som er ganske gjennomsiktig og mulig å både kartlegge og ta hvis Tollvesesenet virkelig skulle bestemme seg for det - og ikke minst har metodene for å gjøre det, sier Benny og legger til:

- Å sette opp mikrofoner i veikanten, derimot. Nei, det håper og tror jeg at aldri vil skje.

LES OGSÅ: Dette må du vite om chiptuning

Hva mener du? Si din mening i kommentarlfeltet under: