Folklige, men både morsomme og spennende. En hel haug med gamle Opeler selges, deriblant noen ganske uvanlige. (Foto: craigslist.org)
Folklige, men både morsomme og spennende. En hel haug med gamle Opeler selges, deriblant noen ganske uvanlige. (Foto: craigslist.org)

Sjeldne Opel-klassikere dukket opp på uventet sted

En hel samling selges. Billig!

Opel hadde definitivt en storhetstid på 60- og 70-tallet. De siste årene har Opel fra denne tiden hatt en sterk økning i popularitet.

Særlig de litt mer sporty, slik som Manta, Kadett coupe, men også mer alminnelige eksemplarer av arten som Ascona.

Den lille knalltøffe Opel GT – "mini-Corvette" – som i stor grad bygger på Kadett har vært en klassiker nesten siden den var ny.

Opel Ascona A, når så du en fin slik sist?
Opel Ascona A, når så du en fin slik sist?
Tøff! Opel 1900 GT fra 1969.
Tøff! Opel 1900 GT fra 1969.

Klikk på bildene for høyere oppløsning

Utvalgte forhandlere

Derfor synes vi det er spennende når det dukker opp en hel samling av disse gamle Opel-klassikerne til salgs hos det som må være en bilopphogger i Riverside, California i USA. Etter bildene å dømme har han bra med deler til bilene også.

Det at samlingen dukker opp i USA er også spesielt. Opel ble riktignok solgt av utvalgte Buick-forhandlere der borte i noen år, men Opel har aldri blitt produsert i USA og har heller aldri hatt særlige markedsandeler.

Det er en kar som heter Todd som har lagt ut disse bilene - og flere til - for salg på den amerikanske rubrikkannonse-siden craigslist:

Objekter

Som det også fremgår av bildene her de fleste av disse et stort omsorgsbehov. Til gjengjeld speiles dette i prisene som absolutt er spiselige. Vi snakker om en håndfull hundre dollar ...

Hvorvidt det er lønnsomt å frakte en eller flere av disse over Atlanteren for restaurering må hver enkelt avgjøre, men det er uansett lov å drømme og å mimre. Det er også helt gratis!

Kanskje kan det også være en inspirasjon til å finnet et egnet objekt å gå i gang med som er litt nærmere også!

Kurante å pusse opp

Opel er kurante biler i så måte. Mekanikken er enkel, mange biler deler ofte felleskomponenter, de er enkle å skru på, deletilgangen er generelt god – enten det er snakk om nye eller brukte og prisene er hyggelige både på bil og deler.

Den største utfordringen med Opel er rust. De ruster mye og overalt. Nettopp derfor kan USA-biler være et alternativ. Tørt og varmt klima holder stålmarken noe mer i sjakk enn her hjemme. På den annen side sr sol og hete ikke bare bra for lakk og interiør som gjerne blir brent.

Topp 10: De råeste fra Opel


Opel 1900 GT. 750 dollar

Opel-1900-GT-vrak (Foto: craigslist.org)
Opel-1900-GT-vrak (Foto: craigslist.org)


Se hele annonsen her:

Det finnes i alle fall tre- fire av den ganske sjeldne Opel GT her. Ingen i særlig god stand ser det ut til. Bilen ble produsert mellom 1968 og 1973, akkurat denne røde har klart seg rimelig bra for rust ser det ut til, men er langt ifra komplett.

Selger foreslår å montere V8-motor i den, men vi er litt usikre på om det er noen veldig god idé. Kanskje er en original 1900-motor vel så bra her. Eller hva med Opels egen 2,2i-motor? Det burde være tilstrekkelig for å få skikkelig fart på den 845 kg tunge / lette bilen det ...

Opel GT: Sportsbil-comebacket som endte i fiasko

1971, Opel Ascona A 1900. 750 dollar.

Opel-Ascona-vrak (Foto: craigslist.org)
Opel-Ascona-vrak (Foto: craigslist.org)

Se hele annonsen her:

Opel Ascona A er egentlig en forstørret Kadett B, men langt mer harmonisk i linjene. Rett og slett en ganske pen bil.

Også denne krever en del jobb, men helrøde baklamper, dekk med hvit stripe, markeringslys og den uvanlige blå metallic lakken kan gjøre nettopp denne firedørs Asconaen med automatgir og 1900-motor til en veldig kul og annerledes bil på Opel-treffet!

Ikke alle må være røde med mattsvart panser og ekstralykter – selv om det også er tøft nok!

Nå er denne Opel Asconaen veteran:


1974 Opel Manta Rally. 600 dollar.

Opel-Manta-A-vrak (Foto: Faksimile fra craigslist.org)
Opel-Manta-A-vrak (Foto: Faksimile fra craigslist.org)

Se hele annonsen her:

Noe annet som er tøft er en irrgrønn Opel Manta A! Dette skal visstnok være en sjelden Rally-utgave også. Det gjør ikke saken dårligere det ...

Her skal det være mattsvart panser, fartsstriper og svart bakplate om jeg ikke tar helt feil, det ser imidlertid ut som vær, sol og vind har fjernet dette. Det er også ut som om bilen har noen forvokste amerikanske støtfangere. Ikke pent, men uvanlig om ikke annet.

Synd at motoren mangler i denne også, men på den annen side - en 1900-motor fra Opel er ikke vanskelig å få tak i uansett.

Det er nå du skal kjøpe Opel Manta:


1966 Opel Kadett B coupe. 1500 dollar

Opel-Kadett-vrak (Foto: craigslist.org)
Opel-Kadett-vrak (Foto: craigslist.org)

Se hele annonsen her:

Om Opel GT er mini Corvette, så er denne gamle Opel Kadetten en mini-Barracuda. Se på bakre sidevindu og C-stolpen, så skjønner du hva jeg mener ...

Kadett B kom i tre forskjellige coupe-utgaver, den en todørs fastback, en andre som kaltes bare coupe og hadde en liten sving opp på bakre sideruten, men den mest spesielle er denne, med enda mer sving opp på bakre siderute og de velkjente"gjellene" på C-stolpen, som tyskerne gjerne kalte Kiemencoupe.

Dette er også en veldig tidlig utgave av Kadett B, som kom i 1966 og den har da de smale baklyktene.

Dette er nok den mest komplette av bilene og den er også den dyreste av disse med en pris på 1500 dollar.

Kadett – og da særlig C-modellen (som kom senere, i 1973) har etter hvert blitt veldig populære.

Opel Rallye Kadett: Sigrid har eid sin klassiker i 45 år!

Morsomt med Opel

Fra den gang det var morsomt med Opel...
Fra den gang det var morsomt med Opel...

Uansett håper vi noen forbarmer seg over disse gamle Opelene, selv om de har et visst omsorgsbehov.

Dette er biler fra den gang det var morsomt med Opel og i så måte er det eksempler på bilhistorie som fortjener å få leve videre.

Opel Kadett B: En gang krydde det av dem på norske veier