Sjekk dette "oblatet"

På toppen av alt er fargen feil. Det straffet seg.

jukeoblat
jukeoblat

Politiet og veivesenet rister på hodet. Under storkontrollen fant politiet disse «selvlagde oblatene». Det skriver Romerikes Blad

1.000 biler ble kontrollert da politiet, Statens vegvesen og tollvesenet avholdt en av sine storkontroller på riksvei 2 i Ullensaker mandag ettermiddag.

Det ble gitt 69 reaksjoner under kontrollen, men det var et par fra Ullensaker i en pickup som vakte største oppsikt med sine stjålne skilter.

Men enda mer oppsiktsvekkende ble det da politiet oppdaget at oblatet var forfalsket.

Manglet skilter

– De har rett og slett brukt gul teip og tegnet på med svart sprittusj, forklarer politioverbetjent Stein Brynildsen.

Til alt overmål er årets oblatfarge blå, noe som var årsaken til at bilføreren først ble stoppet. Føreren hadde heller ikke gyldig førerkort.

– Det er helt utrolig. Ofte er det slik at når vi først finner noe galt, så er det masse som er galt. Det er en altfor stor andel der ting ikke er i orden, sier overingeniør Torodd Jansen i Statens vegvesen, ansvarlig for kontrollen.

Therese Hermansen og venninna Caroline Sunde var ute på luftetur i stefarens kabriolet da de kjørte rett inn i storkontrollen ved riksvei 2 på Nybakk mandag kveld. Bilen manglet skilter, og Hermansen ble dermed belønnet med 2.000 kroner i forelegg.

Ikke typen som sniker

Da hadde allerede stefar Tore Johan Haga blitt stoppet én time tidligere i den nyoppussede Golfen. Siden politiet ennå ikke var på plass, fikk han kun en advarende pekefinger og mangellapp.

– Det svir egentlig ikke så mye. Det er ikke jeg som betaler denne, smiler Therese, som bedyrer overfor politioverbetjent Stein Brynildsen at hun ikke er typen som kjører uten skilt.

– Hun er definitivt ikke typen som sniker, men det er ikke poenget. Det er andre som fjerner skiltet foran bevisst for å kunne kjøre gjennom bompengeringer og fotobokser uten å måtte betale. Det er også derfor vi slår ned på denne type forseelser, sier Brynildsen.

Bileier Haga ender opp med boten.

Testet med "statskassa"

– Jeg har ennå ikke fått braketten til å feste skiltet, så jeg ventet på at det skulle skje. Når jeg har brukt 150.000 kroner på å pusse opp bilen, så får jeg bare ta den ekstra utgiften, sier han.

Jan Sibbern kom seg fra kontrollen uten anmerkning eller bot. Hans varebil ble testet med den såkalte «statskassa» fordi tollerne fryktet han hadde flyttet veggen inne i bilen.

– Alt var i orden, og det var jeg helt trygg på. Jeg har hatt bilen siden den var ny, forklarer han.

Hvis han hadde jukset med veggen inne i bilen, så kunne han endt opp med en ekstraregning på mellom 300.000 og 400.000 kroner, ifølge førstetollinspektør Ole Martin Kullberg.

Ikke riktig førerkortklasse

En annen bilist ble imidlertid tatt for det Sibbern slapp unna. Han kan nå vente seg en avgiftssak med Tollvesenet.

To bilister med henger opplevde å måtte sette igjen hengeren langs veikanten. Årsaken var at de ikke hadde riktig førerkortklasse.

– Det er veldig vanlig at hengerførerne ikke har annet førerkort enn klasse B. Problemet er at de ikke har lov til å kjøre bil og henger med en totalvekt på over 3.500, forklarer Uno Rogneby i Statens vegvesen.

Boten for ugjerningen er like høy som prisen for å ta det riktige førerkortet, nemlig 5.000 kroner første gang du blir tatt. Deretter øker prisen for hver gang.

Stakk av

To bilister stoppet ikke i kontrollen da de ble vinket inn. En av dem får litt av hvert å svare for.

– Bilføreren, en 40-åring fra Oslo, stoppet ikke da han ble vinket inn, men kjørte videre. Han ble tatt igjen og stoppet etter en liten forfølgelse, forteller operasjonsleder Geir Eriksen i politiet.

Bilen var allerede begjært avskiltet på grunn av manglende betaling av årsavgift. Føreren hadde heller ikke gyldig førerkort. En rekke andre kjøretøy ble også avskiltet i kontrollen.

Her er resultatene av storkontrollen:

- 26 kjøretøyer ble avskiltet, men 12 av bilistene slapp unna da de betalte inn årsavgiften på stedet.

- Det ble utdelt 17 tekniske mangellapper.

- 11 fikk gebyr for manglende førerkort.

- En bilist fikk gebyr for bruk av piggdekk.

- En brukte ikke belte.

- En fikk forelegg for hastighetsoverskridelse.

- En bilist manglet skilt.

- Fem ble anmeldt for manglende førerrett.

- To anmeldes fordi de ikke stoppet for kontroll.

- To anmeldes for dokumentfalsk.

- En anmeldes fordi han overlot bilen til en av dem som ikke hadde førerkort.

- Det opprettes avgiftssak mot en bilfører, fordi skilleveggen i varebilen til vedkommende var blitt flyttet på.

- Det ble også foretatt 27 dieselprøver. Alle var negative.

- Dessverre som forventet. Vi skulle ønske resultatene er bedre, men all erfaring viser at det er dette vi kan forvente ved slike kontroller, sier Torodd Jansen.

Du kan lese mer om bil og trafikk hos rb.no - klikk her