Piggdekksesongen på norske veier er offisielt avsluttet for denne gang. Fra i morgen er det ikke tillatt å bruke piggdekk.
Piggdekksesongen på norske veier er offisielt avsluttet for denne gang. Fra i morgen er det ikke tillatt å bruke piggdekk.

Siste frist: I dag skal piggdekkene av

Det gjelder uansett hvor i landet du bor.

1. mai betyr at vinteren definitivt er over her i Norge, i alle fall i følge kalenderen. Det betyr også at siste frist for å få av piggdekkene nå er her.

Det vil si, det er over to uker siden de fleste norske piggdekk-bilister måtte ta av sine. Med unntak av de tre nordligste fylkene, var nemlig fristen i år 13. april, regelen her er at piggdekkene skal tas av senest første mandag etter andre påskedag.

Ta vurdering selv

For Nordland, Troms og Finnmark er det samme dato hvert år, nemlig 1. mai.

Blir du stoppet med piggdekk på bilen etter fristen, vil det i utgangspunktet bety gebyr. Men her er det viktig å understreke at tilstrekkelig veigrep veier tyngre enn fristene.

Hvis du skal på fjellet eller til et sted hvor forholdene gjør det nødvendig, er det fortsatt lov å kjøre med piggdekk. Denne vurderingen må føreren selv ta.

Børge skiftet dekk, så skjønte han at noe var galt ...

Piggfritt hele året

– Det er altså full lovlig å bruke sunn fornuft. Heldigvis! Jeg tror heller ikke politiet er veldig hissige på å skrive ut gebyrer de aller første dagene etter at fristen er over. Denne regelen er nok mer der for å fange opp de notoriske sløvingene, de som somler altfor lenge med å få av piggdekkene, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

– Forbudet gjelder bare for piggdekk, ikke piggfrie vinterdekk?

– Det er riktig. Per i dag er det ingen regler rundt når man kan bruke piggfrie vinterdekk, det er fullt lovlig å ha dem på hele året. Men det anbefales absolutt ikke, bilen din får vesentlig dårligere kjøre- og bremseegenskaper hvis du bruker piggfrie vinterdekk på sommeren. Her er det også sterke krefter som jobber mot et forbud for alle typer vinterdekk på sommeren, avslutter Benny. 

Kjøpe nye dekk? Disse bør du styre unna