1. mai er datoen som gjelder for piggdekk i hele landet: Nå skal de av.
1. mai er datoen som gjelder for piggdekk i hele landet: Nå skal de av.

Siste frist i dag – nå må piggdekkene av

Nå gjelder det ikke bare for deler av landet.

1. mai betyr at vinteren er over i Norge, i alle fall i følge kalenderen. Det betyr også at siste frist for å få av piggdekkene nå er her.

Det vil si, det er en stund siden de fleste norske piggdekk-bilister måtte ta av sine. Med unntak av de tre nordligste fylkene, var nemlig fristen i år 24. april. Regelen her er at piggdekkene skal tas av senest første mandag etter andre påskedag.

Ta vurdering selv

For Nordland, Troms og Finnmark er det samme dato hvert år, nemlig 1. mai.

Blir du stoppet med piggdekk på bilen etter fristen, vil det i utgangspunktet bety gebyr. Men her er det viktig å understreke at tilstrekkelig veigrep veier tyngre enn fristene.

Hvis du skal på fjellet eller til et sted hvor forholdene gjør det nødvendig, er det fortsatt lov å kjøre med piggdekk. Denne vurderingen må føreren selv ta.

Børge skiftet dekk, så skjønte han at noe var galt ...

Ikke gå seg vill i reglene

I år fikk store deler av Sør-Norge et gjensyn med vinteren "på overtid".

Det skapte problemer for mange som allerede hadde skiftet dekk – mens andre fikk et godt påskudd til å beholde piggdekkene på litt lenger.

– Det er veldig viktig å ikke gå seg vill i reglene her. Er det glatt eller fare for glatte veier, da skal du også bruke vinterdekk. Det gjelder uansett om du har piggdekk, eller piggfrie vinterdekk, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

Knaser rundt på piggdekk

– Og da risikerer man ikke bot, selv om fristen er forbi?

– Nei, politiet er erfaringsmessig ikke veldig hissige på å skrive ut gebyrer de første dagene etter fristen. Denne regelen er nok mer der for å fange opp de notoriske sløvingene, de som somler altfor lenge med å få av piggdekkene. Dem er det dessverre også endel av. Det skjer stadig på sommeren at jeg hører biler som kommer knasende på piggdekk, jeg tviler på at mange av dem har planer om å kjøre ett eller annet sted der det er glatte veier midt på sommeren!

– Forbudet gjelder bare for piggdekk, ikke piggfrie vinterdekk?

– Det er riktig. Per i dag er det ingen regler rundt når man kan bruke piggfrie vinterdekk, det er fullt lovlig å ha dem på hele året. Men det anbefales absolutt ikke, bilen din får vesentlig dårligere kjøre- og bremseegenskaper hvis du bruker piggfrie vinterdekk på sommeren. Her er det også sterke krefter som jobber mot et forbud for alle typer vinterdekk på sommeren, avslutter Benny.

Kjøpe nye dekk? Disse bør du styre unna

Dette skjer når bilen er tung – se video under: