Sikker bruktbil? Da er det én ting som teller

Viktig å være bevisst - særlig når budsjettet er begrenset.

Krasjttest resultatene hos Euro NCAP har nærmest blitt fasiten på dette området   i alle fall i vår del av verden. Her blir småbilen Kia Picanto testet. (Foto: Euro NCAP)
Krasjttest resultatene hos Euro NCAP har nærmest blitt fasiten på dette området i alle fall i vår del av verden. Her blir småbilen Kia Picanto testet. (Foto: Euro NCAP)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Vi skal kjøpe bil igjen etter å ha vært uten bil i noen år og tenker å bruke rundt 100.000 kroner, mer har vi ikke å bruke nå uten at det blir dyre lån.

Spørsmålet er om vi klarer å få en moderne og ikke minst sikker bil til prisen? Vi har to unger og er naturligvis opptatt av at de skal være trygge i bilen hvis noe skulle skje. Jeg har vært inne og sett på sidene hos Euro NCAP, men skjønner at resultatene der ikke er direkte sammenlignbare fordi de har endret på testkrav og kriterier underveis. Derfor er jeg litt usikker. Hva er din mening om mulighetene for innenfor denne prisklassen. Hilsen Tor Einar.

Benny svarer:

Hei Tor Einar. Det er ikke alltid lett å bli like klok på alle testresultater og du har helt rett i det du skriver her: Euro NCAP – som omtrent har blitt fasiten på området – har endret på både testene sine og kriteriene underveis. I praksis at det kreves langt mer å få full score og fem stjerner i dag, i forhold til for noen år siden.

Når det gjelder prisen din vil jeg si at det absolutt er mulig å få en både moderne og sikker bil til 100.000 kroner. Men da skal du være litt bevisst underveis i utvelgelsen.

Det viktigste i denne sammenhengen er å kjøpe så ny bil som mulig. Det har nemlig skjedd svært mye på sikkerhetsfronten de siste årene. Det store "vannskillet" gikk rundt år 2000, da ble mange bilmerker mye bedre. Siden har utviklingen fortsatt, særlig har det kommet mer utstyr relatert til sikkerheten på mange bilmodeller.

Fortsatt er det forskjeller fra merke til merke og fra modell til modell. Men jevnt over er nivået høyt og bra.

LES OGSÅ: Denne familiebilen imponerte ikke i krasjtest


Konkurs-rabatt


For din del vil jeg anbefale å se etter biler som kanskje ikke er de hotteste på bruktmarkedet, og som dermed gir deg mye bil for pengene.

Som sagt er det viktig å kjøpe så ny bil som mulig, da er også sjansen størst for at den har et høyt nivå på sikkerhet. Må dere for eksempel ha stasjonsvogn? Hvis ikke kan du spare mye på å heller kjøpe sedan- eller kombiutgaven av samme modell.

Det kan også være verdt å vurdere en bil med kilometerstand over gjennomsnittet, igjen for å få så ny bil som mulig for pengene.

På merker ville jeg styrt unna biler som BMW, Mercedes og Audi. Du kan gjør langt bedre bruktkjøp på merker som Opel, Peugeot, Renault (som har vært veldig bra på sikkerhet i mange år), Nissan og Hyundai – for å nevne noen.

Kanskje også se på en Saab? Andre generasjon 9–3 er fint innenfor rekkevidde til denne prisen, da snakker vi typisk om 2004/2005-modell. Eller du kan velge mellom veldig mange 9–5 som ligger til salgs. Her får du høy sikkerhet og en ikke ubetydelig "konkurs-rabatt", men vær klar over at det også vil merkes den dagen du skal selge igjen.

Jeg håper dette var litt til hjelp – lykke til med jakten!


LES OGSÅ: Slik finner du ut hvor sikker bilen din er


Stort arkiv


Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!


LES OGSÅ: BMW 6-serie: Duger denne som familiebil?


Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: