Ut av garasjen etter rundt 30 år. Shelbyen var skitten, men til og med de gamle Goodyear Polyglass dekkene holdt luften fremdeles. Photo courtesy of Leake Auction Company
Ut av garasjen etter rundt 30 år. Shelbyen var skitten, men til og med de gamle Goodyear Polyglass dekkene holdt luften fremdeles. Photo courtesy of Leake Auction Company

Shelby-Mustang: Funnet etter 35 år i vedskjul

Neste uke går den unike bilen på auksjon.

Det går lengre og lengre tid mellom hver gang man hører om skikkelige "barn finds"; gamle verdifulle biler som har vært satt bort og så blitt glemt i en mannsalder til noen plutselig får tak i dem - gjerne ved en tilfeldighet, og nesten helt gratis.

Det er vel fordi de fleste allerede er funnet, og fordi enkelte slike historier har vist seg å være oppspinn for å få solgt en ikke helt ekte bil for en fantasisum.

Nå har et slikt sjeldent funn dukket opp i USA. Og bilen, intet mindre enn en gammel Shelby-Mustang, påstås å være ekte.

Sist "sett" i 1974

Disse bilene er ganske grundig dokumentert, så det kan synes som at det er liten grunn til å trekke det hele i tvil, selv om diverse forståsegpåere nærmest av gammel vane gjør det når noe så spesielt dukker opp.

Diskusjonen går heftig på mange amerikanske nettsteder, som har rapportert om funnet.

Minst én Hertz-Shelby har vært i Norge, og finnes muligens her
 fremdeles. Vil du ha en er det kanskje enklest å troppe opp når denne
 selges på auksjon i San Antonio, Texas, i slutten av neste uke. Photo
 courtesy of Leake Auction Company
Minst én Hertz-Shelby har vært i Norge, og finnes muligens her fremdeles. Vil du ha en er det kanskje enklest å troppe opp når denne selges på auksjon i San Antonio, Texas, i slutten av neste uke. Photo courtesy of Leake Auction Company

Denne bilen har imidlertid vært inne i "loopen" tidligere, og var en kjent bil i Shelby-registeret på begynnelsen av 70-tallet. Ingen hadde imidlertid hørt om den siden 1976 da den nylig dukket opp i auksjonskatalogen til Leake Auction Company, foran deres auksjon i San Antonio, Texas, den 8. og 9. april. Leake skal sitte med offisiell dokumentasjon fra Shelby American som bekrefter bilens identitet.

Bilen er ikke "bare" en "vanlig" 1966 Shelby GT350. Den er en av de 1.003 som ble produsert spesielt til bilutleiefirmaet Hertz, som kjørte en spesiell "rent a racer"-kampanje det året.

Del med Facebook-vennene dine

Tidenes villeste utleiebil?

I dag ville en eller annen ansvarlig økonom stoppet en så vill plan lenge før den kom til realisering, men på det glade 60-tallet var det mye god publisitet å hente på å leie ut biler som liksom "skulle" kjøres med fjøla i bånn.

De fleste av de 1.003 bilene var sorte med gullfarget striping, og fikk spesialbetegnelsen "GT350H" i stripen på siden. Mot slutten av prosjektet ble det levert en del biler i standardfargene også, og uten den ekstra H´en i typebetegnelsen. Denne bilen har byggenummer 966 fra Shelby-fabrikken like ved LAX-flyplassen, der det totalt ble bygget 2.378 Shelby GT350 i 1966.

Det er sjelden å finne et urestaurert Shelby-interiør hvor eksempelvis
 trerattet har fått så lite slitasje på 45 år. Photo courtesy of Leake
 Auction Company
Det er sjelden å finne et urestaurert Shelby-interiør hvor eksempelvis trerattet har fått så lite slitasje på 45 år. Photo courtesy of Leake Auction Company

Ifølge Hemmings og andre troverdige kilder skal 50 av Hertz-Shelbyene ha vært røde som denne, og bare et fåtall hadde de brede "Le Mans-stripene" over panser, tak og bakluke - kun 28 prosent av alle Shelbyene hadde faktisk slike striper fra fabrikken, mens mange ser ut til å ha fått dem pålakkert i senere tid.

Altså er det en sjelden bil, dersom dokumentasjonen stemmer. Den har også bremsekraftforsterker, noe mange av utleie-Shelbyene fikk etterhvert som kundene klaget på dårlig bremsevirkning, og den har også automatgir fra fabrikken. Det ble standard på Hertz-bilene mot slutten av året, da clutcher viste seg å være forbruksvare på disse bilene.

Ikke helt overraskende, kanskje, utleiekonseptet tatt i betraktning...

Les også: 2011 Shelby GT350 - legenden har lagt på seg

Flere "uheldige omstendigheter"

Uansett, Shelby-Mustanger har "alltid" vært populære. Hvordan kunne det ha seg at denne bilen ble stående glemt i et uthus i et sted mellom 25 og 35 år?

Kun 50 av de 1.003 Shelbyene som ble bygget for Hertz bilutleie
 skal ha vært røde. Kun 28 prosent av alle Shelbyene hadde de brede
Kun 50 av de 1.003 Shelbyene som ble bygget for Hertz bilutleie skal ha vært røde. Kun 28 prosent av alle Shelbyene hadde de brede

Nettstedet Jalopnik har forsket i historikken, og kan fortelle at bilen - som øvrige Hertz-Shelbyer - ble solgt til publikum da utleieperioden var over, i oktober 1967. Kjøperen, en kvinne fra Miami, Florida, solgte den tydeligvis videre til sin datter i Kansas. Hun sto som eier og hadde et entusiastisk nok forhold til den til at hun registrerte den i Shelby-registeret allerede i 1974.

Det siste dokumenterte oljeskiftet var ved 87.000 miles i juni 1976, og ifølge diverse nettsteder skal øvrige spor - muligens kvitteringer funnet i bilen - tyde på at den ble parkert for godt en gang mellom 1976 og 1985.

Bilen ble funnet under en masse husholdningsskrot i et uthus i Lawrence, Kansas, i fjor. Eiendommen, som for øvrig omfattet et betydelig leilighetskompleks, hadde frem til da vært eiet av bileierens far, men ble tvangssolgt etter diverse rettstvister som skal ha startet med rasediskriminering i forbindelse med utleie av en leilighet.

Uventet bonus ved eiendomskjøp

Den nye eieren av leilighetskomplekset ville kvitte seg med uthuset, og ble forståelig nok relativt overrasket da han fant en ekstremt skitten, men for øvrig temmelig urørt Shelby GT350 under campingstoler og utegriller.

Under panseret synes det at bilen har stått rolig i ganske lang
 tid. Cobra-toppdeksler var ekstrautstyr på Shelby GT350, som hadde en
 lettere modifisert 289-motor på drøyt 300 hester som kraftkilde. Photo
 courtesy of Leake Auction Company
Under panseret synes det at bilen har stått rolig i ganske lang tid. Cobra-toppdeksler var ekstrautstyr på Shelby GT350, som hadde en lettere modifisert 289-motor på drøyt 300 hester som kraftkilde. Photo courtesy of Leake Auction Company

Nå er den altså fremme i lyset igjen.

Karosserimessig ser bilen veldig bra ut, etter at auksjonsfirmaet har gått over og fått shinet den. Ikke alle utleie-Shelbyene klarte seg så godt gjennom utleieperioden, og opprettinger og spor etter veltebøyler og utbyttede, uoriginale komponenter skal visstnok ha vært ganske vanlig på disse.

Les også: Ikke alltid like trygt på bilauksjon...

"Matching numbers"

Her virker de originale hovedkomponentene som motor og automatkasse å være på plass, og bilen skal fungere selv om man først og fremst under panseret ser tydelige tegn på at den har stått rolig i noen tiår. Det er slikt som kalles patina, og på en bil med så spesiell historie vil den trolig være viktig å bevare for en fremtidig kjøper.

Mange mener mye om autentisiteten på bilen på diverse nettsteder
 i USA. Den skal imidlertid være verifisert av Shelby American, beroliger
 auksjonsfirmaet. Photo courtesy of Leake Auction Company
Mange mener mye om autentisiteten på bilen på diverse nettsteder i USA. Den skal imidlertid være verifisert av Shelby American, beroliger auksjonsfirmaet. Photo courtesy of Leake Auction Company

Neste uke selges den altså på auksjon i San Antonio, Texas. Få har spekulert i hva den kan komme til å innbringe, men Hertz-Shelbyer har vært populære biler tidligere og blitt omsatt for priser på nordsiden av en kvart million dollar.

Minst én slik bil fantes i Norge på slutten av 90-tallet, det var en av de opprinnelige sorte med gullstriper og GT350H-betegnelse. Om den fremdeles er her i landet vet vi ikke, men er du fysen på å eie din egen "utleie-racer" så har du altså sjansen nå...

Del med Facebook-vennene dine

Les også: Fant 25 stjålne motorsykler i låven