Se skrekkbildene til Statens vegvesens kontrollører

Nå setter de inn store ressurser for å luke ut verstingene.

Dårlig sikret last, bremseskiver som ikke tålte test, blankslitte dekk og last som var på vei ut    det er blant det kontrollørene hos Statens vegvesen fant under kontrollene denne uken. Av 702 tunge kjøretøyer som ble stoppet, måtte 153 utbedre mangler før de fikk kjøre videre. (Foto: Statens vegvesen)
Dårlig sikret last, bremseskiver som ikke tålte test, blankslitte dekk og last som var på vei ut det er blant det kontrollørene hos Statens vegvesen fant under kontrollene denne uken. Av 702 tunge kjøretøyer som ble stoppet, måtte 153 utbedre mangler før de fikk kjøre videre. (Foto: Statens vegvesen)

Dårlig skodde vogntog som har havnet i grøfta eller kjørt seg fast og blokkert trafikk vært gjengangere denne høsten.

Nå har Statens vegvesen akkurat gjennomført en stor kontroll i Oppland.

Over femti kontrollører har gått døgnskift på kontrollplassene ved Otta, Fagernes og områdene rundt.

153 fikk ikke kjøre videre

– Det har vært lagt ned en kjempeinnsats de siste dagene. Flere alvorlige saker har blitt avdekket og alle kontrollører som har deltatt har bidratt til sikrere og mer framkommelige veier, sier Geir Mjøsund som er leder for Utekontrollseksjonen i Statens vegvesen, Region øst – i en pressemelding.

Til sammen har 702 tunge kjøretøy blitt kontrollert de siste døgnene. 153 kjøretøy ikke fikk kjøre videre før mangler var utbedret. 71 av bruksforbudene kom på grunn av for dårlige dekk eller mangel på kjettinger, 31 ble ilagt etter teknisk kontroll og 30 fikk kjøreforbud på grunn av for dårlig sikret last.

LES OGSÅ: Skrekktall i storkontroll

Bremseskivene knakk

Resten fordelte seg på brudd på kjøre- og hviletid, manglende merking av farlig gods og andre avvik. Det må understrekes at flere sjåfører og vogntog fikk ilagt mer enn ett bruksforbud, f.eks. for både dekk, lastsikring og teknisk feil. Kontrollene har ført til 33 anmeldelser. Det har også blitt utstedt 90 gebyr.

En av de mest alvorlige sakene som ble avdekket var bremseskivene på en tilhenger som knakk i flere biter etter å ha vært gjennom en bremsetest.

Et annet ekstremt tilfelle var et vogntog der lasten var så dårlig sikret at den var i ferd med å falle ut igjennom presenningen.

Politiet: De kjøper lastebil-lappen på svartebørsen

Beslaglagt førerkort

Det ble også stoppet et modulvogntog på Otta. På grunn av lengden på kjøretøyet hadde dette ikke lov til å kjøre lengre enn til Lillehammer, i tillegg var det åtte blankslitte dekk på vogntoget. Forholdet førte til at sjåføren fikk beslaglagt førerkortet.

– Selv om de aller fleste tungbilsjåførene vi er i kontakt med har alt i orden, så viser kontrollene i Oppland hvor viktig det er at vi fortsetter å luke ut de tunge kjøretøyene som er gjør veiene utrygge for alle, sier Geir Mjøsund.

Ekstra mannskap

Uværet som er varslet inn over Oslo-området har for øvrig gjort at Statens vegvesen har kalt ut ekstra mannskap fra og med fredag.

Nå bemanner man opp på kontrollplassene i Oslo-området, Hedmark og Østfold. Målet er å få luket ut de tunge kjøretøyene som ikke er godt nok skodd for vinterføre.

SE VIDEO: Egil Johan trekker løs 40 tonns vogntog med pappas stasjonsvogn