Se hvilket bilmerke som kommer til Norge neste år

Satser stort med ladbar hybrid.

London EV Company har utviklet en helt ny taxi, og den skal ikke bare kjøre rundt i England. Neste år kommer den også til Norge.
London EV Company har utviklet en helt ny taxi, og den skal ikke bare kjøre rundt i England. Neste år kommer den også til Norge.

Det er ikke så ofte nye bilmerker kommer til Norge, men neste år er det klart for salgsstart av en bil mange nok drar kjensel på.

Tidlig i 2018 skal nemlig Autoindustri AS starte import av modellen TX5 fra London EV Company.

Dette er den helt nye utgaven av den klassiske London-taxien. Bak satsingen står kinesiske Geely, som også eier Volvo. Bilen deler en god del teknikk og også interiørløsninger med Volvo-modeller. Og ambisjonene er store:

Selge over hele verden

Her er det snakk om milliard-investeringer, i en helt ny og skreddersydd taxi-plattform. Geelys ambisjon er å kunne selge denne bilen over hele verden.

Da er det kanskje ikke så rart at bilen også kommer til Norge.

Bransje-nettstedet Bilnytt (krever abonnement) var først ute med nyheten om at norske Autoindustri AS som nå har blitt offisiell importør av TX5.

Geely kommer snart med et helt nytt bilmerke

Også for private?

– Dette gleder vi oss til. Vi har stor tro på denne modellen ut mot taximarkedet, forteller adminstrerende direktør Jan Kåre Holmedal i Autodindusti, til Broom.

– Vil dere kun henvende dere til taxibransjen, eller kan dette også være en bil for privatmarkedet?

– Det har vi egentlig ikke tatt stilling til ennå. Bilen er jo bygget fra bunnen av som en taxi, men har naturligvis også kvaliteter som mange andre også vil sette pris på, sier Holmedal som understreker at man foreløpig er i en tidlig fase av prosjektet.

TX5 er en ladbar hybrid, med elektrisk rekkevidde på inntil 130 kilometer.
TX5 er en ladbar hybrid, med elektrisk rekkevidde på inntil 130 kilometer.

Dette kaller vi heftig taxi

På test i Norge

TX5 er i alle fall en bil som passer det norske avgiftssystemet godt. Dette er nemlig en ladbar hybrid, med elektrisk rekkevidde på inntil 130 kilometer. I tillegg er den utsyrt med en 1,5-liters bensinmotor, som fungerer som en rekkeviddeforlenger. Planen er at bilen skal kunne brukes på strøm innenfor bystrøk, så kan bensinmotoren trå til på lengre turer. På den måten møter man stadig strengere utslippskrav i en rekke av verdens storbyer.

London Taxi Company har faktisk kjørt vintertester av den nye bilen her i Norge.

Våkne Broom-lesere tok da bilder av den flere steder i landet. Når du tester en ladbar bil må du jo nødvendigvis også lade den av og til – og på ladestasjonene har denne bilen virkelig vakt oppsikt.

Vintertester har vært en del av testprogrammet til TX5, tanken er at denne skal kunne selges over hele verden.
Vintertester har vært en del av testprogrammet til TX5, tanken er at denne skal kunne selges over hele verden.

Like bra i Tromsø som i London

– Det går virkelig fort i bilbransjen nå, med en rivende teknologisk utvikling. Det Geely og LTC forsøker her, er å lage en "verdens-taxi". En bil som er skreddersydd taxinæringen mange steder, og som har flere smarte løsninger enn konvensjonelle biler har. Dessuten har de altså fokus på dette med utslipp. Det vil overraske meg om de ikke også tenker på en ren elbil-utgave, i tillegg til den ladbare hybriden. Det betyr i praksis at den vil kunne fungere like godt i Tromsø, som i London, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

Den nye London-taxien skal ha plass til seks, og bagasje. Men viktigst av alt: Den har altså elektrisk rekkevidde på over 130 kilometer.

Brukt taxi kan være kjempesmart bilkjøp

Se den nye Londontaxien på test, i videoen under: