Se - han starter bilen med mobilen

Og det uten et eneste tastetrykk. Se video

Apples nye system Siri har senket terskelen betraktelig når det gjelder å bruke stemmestyring mot andre datasystemer som er koblet opp mot internett. Dyktige hackere har allerede klart å starte bilen sin med en talebeskjed til sin iPhone 4S. Foto: Skjermdump fra Youtube
Apples nye system Siri har senket terskelen betraktelig når det gjelder å bruke stemmestyring mot andre datasystemer som er koblet opp mot internett. Dyktige hackere har allerede klart å starte bilen sin med en talebeskjed til sin iPhone 4S. Foto: Skjermdump fra Youtube

Er du teknologi-frik kan det hende du har gjort det allerede?

Det er nemlig fullt mulig å få mobilen til å starte bilen, dersom man kan skrive litt kode og vet hvordan man får forskjellige datasystemer til å snakke med hverandre. Det avslører man på teknologi-nettstedet Gizmodo.com.

Siri er nøkkelen til det hele. Og for den uinnvidde bør vi legge til at Siri ikke er den blonde, melkesjokolade-spisende og bunadskledde ungpiken hun høres ut til å være, men det nye grensesnittet for stemmestyring som langt på vei skal kunne gjøre nye iPhone 4S til noe bortimot en kvasi-intelligent, fullverdig samtalepartner.

Les også: Snart er det vanlig med internett i bilen

Alt gjøres via nettet

Internett-tilknytning er den andre nøkkelen.

På samme måte som flere og flere huseiere investerer i "smart home-løsninger" som lar dem styre både varmeanlegg, lys og husalarmen via internet fra en fjern lokasjon, blir flere og flere biler utstyrt med trådløst internett. Da ligger veien åpen for å tråkle sammen en kommandolinje via de forskjellige datasystemene, slik at eieren eller brukeren kan styre det meste på avstand.

Det kan man selvsagt gjøre fra en datamaskin som er koblet opp mot nettet. Men skikkelig fancy blir det først når man kan bruke stemmestyring, og det er altså her at det avanserte Siri-systemet i de nye Apple-produktene virkelig åpner døren på vidt gap for de som har datakunnskaper og litt pågangsmot.

Del med Facebook-vennene dine!

Noe å "brife" med?

I klippet under ser vi det som kan bli like kult i 2012 som det var å koble cabriolet-mekanismen på alarm-fjernkontrollen i 1997: Der har datautvikleren Brandon Fiquett fått Siri til å snakke med det sentrale data-nervesystemet i sin Acura, og han demonstrerer hvor enkelt han kan snakke til Siri og be "henne" om å starte og stoppe bilen.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aPCpqXyFA8U

Og joda, det er i og for seg en funksjon som allerede har vært standard på mange bilers elektroniske fjernkontroller i mange år. Men her trenger man altså ikke en dedikert knapp til hver funksjon som man kan tenkes å ville utvikle systemet med - her er det bare å si i klartekst om man vil lukke opp bagasjerommet eller kanskje skru på setevarmen litt før man skal reise hjem.

Se også: Fjernstyrte leker kan være veldig nyttige...

Ubegrensede muligheter

Det er lett å tenke seg hvilket enormt utviklingspotensial dette systemet har, spesielt når det gjelder å forenkle brukergrensesnittet. Og selv om det for oss virker "helt gresk" skal det etter hva vi forstår være snakk om relativt standardmessig kode så snart man får systemene til å snakke med hverandre.

I videoklippet under demonstrerer og forklarer Youtube-brukeren "plamoni" for den mest teknologifikserte hvordan han har fått iPhonen sin til å snakke med air condition-anlegget i huset sitt, slik at han kan forandre innstillingene for anlegget kun via telefonens stemmestyring.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=AN6wy0keQqo

Les også: Hva med en hel bil produsert av Apple? Her er den: