Se 150 timers bilbygging - på fire minutter

Toyota-hardhausen blir ny fra innerst til ytterst. Se den unike videoen:

Her er det like før Toyotaen er helt ferdig. Bilde fra videoen.
Her er det like før Toyotaen er helt ferdig. Bilde fra videoen.

Har du hatt lyst til å være flue på veggen når en bil gjennomgår en skikkelig forvandling?

Vel, da kan du spare deg 150 arbeidstimer og heller se denne videoen. Her er nemlig hele jobben filmet med webcam og redigert ned til 4 minutter og 39 sekunder!

Det hele startet med at organisasjonen Leger Uten Grenser i 2008 hentet en original 2002-modell Toyota Land Cruiser 70-serie fra Malawi i Afrika - for å informere om seg selv og for å samle inn penger.

Over 300 000 kroner

Bilen måtte ombygges i Tyskland for å imøtekomme europeiske avgassregler. Den var i drift rundt om i landet, men ble skadet etter en utforkjøring i nærheten av Trondheim, høsten 2009. Skadene ble taksert til over 200 000 kroner. Dette var ett stort tilbakeslag for Leger Uten Grenser som fryktet de måtte kondemere bilen.

Men så kom det gode hjelpere på banen!

Etter initiativ fra Norsk Land Cruiser Klubb ble det avtalt at Toyota Norge dekket delekostnadene, mens Toyota Hell Bil påtok seg å utføre den svært omfattende jobben å sette bilen i stand. Tak, karosseriside, skjermer og panser er skiftet, andre karosserideler har blitt rettet og bilen ble fullstendig omlakkert. Arbeidet tok mer enn 150 timer å utføre, og inkludert delepriser ville reparasjonen ha kostet over 300.000 kroner.

Diskre koloss: Les mer om kjempe-Land Cruiseren her

Samfunnsansvar

Håkan Bolkan som er styreleder i Leger Uten Grenser, tok imot bilen på vegne av organisasjonen og sa:

- Vi er svært takknemlige for at bilen har blitt satt i stand igjen, for det hadde vi ikke hatt mulighet til selv. Bilen har viktig symbolverdi for oss i Leger Uten Grenser og bidrar sterkt til oppmerksomhet rundt vår sak.

Administerende direktør Håvard Johansen i Toyota Hell Bil er på sin side glad for å kunne hjelpe Leger Uten Grenser:

- Vi mottok forespørselen fra Land Cruiser-klubben om å bidra med å få den bilen på veien igjen, og fant rask ut at vi ville være med på dette. Vi har et gjensidig ansvar, ikke bare for eiere og kunder, men også for det samfunnet vi er en del av. Hvert år bidrar bedriften vår med økonomiske midler eller annen støtte til ett eller annet samfunnsnyttig formål. Denne gangen ble det til Leger Uten Grenser, som driver et viktig arbeid rundt om i verden og fortjener all den støtte de kan få.

Blitt som ny

Toyota Norge tok altså alle delekostnader. Informasjonssjef Espen Olsen takker spesielt Land Cruiser-klubben ved Pål Henning Pettersen som tok initiativ til saken. Klubben har vært bindeleddet mellom de involverte partene og bidro også med 10.000 kroner fra egen kasse.

- Dette var en fin anledning for oss til å bidra til det gode arbeidet som gjøres av Leger Uten Grenser. Bilen har blitt som ny, og vil forhåpentligvis gjøre en viktig jobb for organisasjonen videre. En stor takk til bilskadeverkstedet som har gjort en fantastisk innsats med å sette bilen i stand og til kunderådgiver Torbjørn Hansen som har sørget for at alle delene kom på plass, sier Espen Olsen.

LES OGSÅ: Her er testen av dagens Land Cruiser:

Klikk på videovinduet under for å se klippet:

Siden starten i 1971 har Leger Uten Grenser blitt verdens største medisinske nødhjelpsorganisasjon. Organisasjonen har prosjekter i ca. 65 land i Afrika, Asia, Europa og Latin-Amerika. Hvert år sender Leger Uten Grenser frivillige på 3400 oppdrag i felt som jobber sammen med over 26 000 nasjonalt ansatte.

Den norske seksjonen av Leger Uten Grenser ble etablert i 1996 og er medeier i det operasjonelle senteret i Belgia. Seksjonen legger rammene for den operasjonelle virksomheten sammen med seks andre seksjoner, deriblant de skandinaviske. De har nå 21 ansatte på kontoret og sender feltarbeidere på rundt 70 oppdrag hvert år.