Scoop: Subaru Forester 2014: Slik blir den nye norske folke-SUV-en

Men det skulle du egentlig ikke fått vite ennå...

Dette er bildet du ikke skulle få sen enda   av den helt nye Subaru Forester
Dette er bildet du ikke skulle få sen enda av den helt nye Subaru Forester

Bildene fra en japansk brosjyre av det som er den helt nye Subaru Forester har lekket ut, så her får du en være med på en "snik-premiere" litt før tiden:

Bildene viser det som vil bli fjerde generasjon av den av den populære og folkekjære crossoveren. En bil som, siden vi fikk den i 1997, har passet både norsk klima, veistandard og den norske folkesjelen som hånd i hanske.

Norsk favoritt

Bilen har tidvis solgt svært godt her hjemme, den har også vært populær på bruktmarkedet og er en av de bilene med høyeste annenhåndsverdi. Mye takket være suveren kvalitet.

Er dette den aller første crossoveren?

Den siste tiden har den havnet litt i skyggen av lillebror Subaru XV og salget bremset kraftig opp, men en helt ny Forester er altså nå på trappene - klar for å yppe seg både mot lillebror XV og ikke minst alle de andre kompakte SUV-ene som de siste årene har kommet som perler på en snor.

Nissan Qashqai +2, Toyota RVA4, Ford Kuga og Kia Sportage er blant konkurrentene i dette etter hvert så tøffe segmentet.

Har vokst

Interiøret blir ganske likt det som vi finner i Subaru Impreza
Interiøret blir ganske likt det som vi finner i Subaru Impreza

Subaru Outback: Slik skapte den en helt ny trend:

Den nye Forester vokser litt i forhold til utgående modell. Akselavstanden øker, noe som vil komme den innvendige plassen til gode. Bagasjerommet vokser også og rommer nå 488 liter, mot 450 på dagens.

Bilen skal ifølge den japanske brosjyren nå være 4595 millimeter lang (+35) den blir 1795 (+15) høy mens bredden øker med 20 millimeter, til 1695 millimeter.

Etter hva vi forstår deler Forester plattform med Subaru Impreza, noe som også preger interiøret i nykommeren. Det skal være svært likt det som er nettopp i Impreza.

Turbo-tradisjoner og diesel

Som vanlig finner vi boksermotorer under panseret på den nye Forester også. En 2-liter bensin på 148 hk som kan kombineres med enten en 6-tinns manuell girkasse eller CVT- automatgirkasse.

I kjent stil holder de også turbotradisjonene ved like. En twin-scroll turbo på 280 hk kommer og da kun i kombinasjon med CVT-kasse. Ryktene om en "hårete" STI-utgave går også... Spennende!

En helt ny 2,5-liter twin-cam motor på 173 hk kommer også. Etter alt å dømme er denne primært beregnet på det amerikanske markedet. Vi på denne siden av Atlanterhavet får den nok med den velkjente dieselen også.

Hvilken firehjulstrekker skal du velge?

Designet er i kjent Forester-stil, men med elementer fra både XV og Outback
Designet er i kjent Forester-stil, men med elementer fra både XV og Outback

2014 modell?

Den nye Subaru Forester skal etter det vi erfarer være klar for hjemmemarkedet om ganske kort tid, mens vi i Europa trolig må vente til 2014-modellen kommer neste høst. Det blir spennende å se om nykommeren klarer å følge opp tidligere generasjoners suksess.

Les også: Dette er Norges eldste Subaru