Scania R440: Trailermyggen og Blue Angel

Monica Bærheim elsker livet bak rattet i sin premierte Scania R440.

Her bak rattet på Blue Angel trives Monica Bærheim   hun elsker jobben sin   og Scania. Et ublidt møte med fjellveggen har ikke satt noen begrensning på følelsene.
Her bak rattet på Blue Angel trives Monica Bærheim hun elsker jobben sin og Scania. Et ublidt møte med fjellveggen har ikke satt noen begrensning på følelsene.

Vi har møtt den friske trailersjåføren og hennes premierte Scania R440 vogntog.

Sistnevne har til og med et eget navn: “Blue Angel”. Navnet lyser mot oss i blått neonlys når vi treffer henne like før leggetid denne mørke høst kvelden.

- Trailermyggen og Blue Angel, ler hun når vi stiger opp i hytta. Det er det alle kjenner henne som.

Lastebil: Volvo Mean Green skal bli verdens raskeste

- Selv om jeg har blitt kalt malerskrin en gang og altså, legger hun til, og forteller om en overhørt baksnakkings episode for flere år siden.

Ingen tvil om hvilket merke Monica kjører.
Ingen tvil om hvilket merke Monica kjører.

- Kanskje de andre sjåførene forventer at jeg skal kle meg som en gutt og se ut som en gutt? Men jeg er jente, og vil være jente, så den sminken min syns jeg faktisk jeg skal få lov å ha på, smiler hun.

I et svært mannsdominert yrke går det fort sport i å prøve å pirke litt på alt som skiller seg ut og som våger å være litt annerledes.

del med dine Facebook-venner

Egen fanklubb

Så har du de andre igjen, som setter pris på ting som skiller seg ut, liker fargeklatter og folk som tør å stå for de de er. Monica er en slik jente.

Flere enn undertegnede har fått seg en hyggelig overraskelse når det ut av hytten på en så svær lastebil spretter ei lita søt jente. Det skulle vi jammen ikke trodd!

Hun har i løpet av sin relativt korte karriere rukket å bli en aldri så liten kjendis. Men tilhørende fanklubb bestående av alt fra gutter på fire år til eldre bestemødre.

SE VIDEO: Her blir han slengt ut av sin egen lastebil

En drøm

Selv har hun drømt om å kjøre lastebil siden hun var veldig liten, men først etter en omskolering for fem år siden fikk hun endelig storbil sertifikatet.

For oss som trodde sertifikat til vanlig bil var dyrt så blir vi nesten sjokkert når hun forteller at sertifikat til stor lastebil koster opp mot 150.000 kroner.

Kvinnelige vogntog-sjåfører er et relativt sjeldent syn - men Monica opplever lite fordommer. - Vi jenter har nok en litt annen kjørestil - vi er litt mer nøye og forsiktig, mener hun.
Kvinnelige vogntog-sjåfører er et relativt sjeldent syn - men Monica opplever lite fordommer. - Vi jenter har nok en litt annen kjørestil - vi er litt mer nøye og forsiktig, mener hun.

- Er du flink, spør vi.

- Klart jeg er flink, he, he. Joda, jeg er god til å kjøre, sier hun med et smil.

Vi rynker på nesen når vi tenker på en rygging inn på en trang arbeidsplass med en slik stor bil, men neida, for henne er det bare nok en dag på jobben.

- Vi jenter er kanskje litt mer nøye og forsiktige, og så har vi det ikke like travelt som guttene.

Hun forteller hun synes det er viktig med litt ro i kroppen og høflighet i trafikken.

Irriterte bilister

Hvem har vel ikke ligget bak et vogntog og fem en vakker sommerdag første dagen i ferien, med kone og unger i baksetet som ikke gjør annet en å mase om når vi er framme. Og når du endelig kommer forbi så ligger det en bobil der?

- Vi liker det ikke så godt vi heller, medgir hun, og beklageligvis så skaper det også en del farlige situasjoner i trafikken.

SE VIDEO: Han sladder med lastebil!

- Vi prøver å slippe forbi så ofte vi kan, de aller fleste sjåførene er høflige, sier hun.

Slik ser den premierte traileren ut.
Slik ser den premierte traileren ut.

- Jeg tror jeg snakker for mange hvis jeg hevder at litt mer respekt for hverandre er løsningen her, både for bilistene og lastebilsjåførene.

- Og så får vi ta diskusjonen om veinettet og veistandarden en annen gang,” sier hun med et lurt smil.

Gamlebilen i fjellveggen

5. desember 2008 skulle bli en dag Monica aldri kom til å glemme.

Ved Moi, en time utenfor Stavanger fikk hun ene hjulet på hengeren utenfor veibanen og da var det gjort. Hun husker første smellen, men ikke de to neste.

Hun kom til seg selv oppå rattet med hele taket og fronten på bilen trykket inn i og over seg.

- Bildene av bilen vitner om at det har vert en solid smell, hva tenkte du når du kom til deg selv?

- Dette kommer du sikkert til å synes at høres helt rart ut, men jeg tenkte bare på bilen. Mulig jeg var i sjokk, men jeg ble så sint for at bilen var ødelagt, at jeg ikke helt enset meg selv.

I tillegg til at foten hennes kom i klem, hadde hun dessuten fått en solid smell i brystkassen, og var forslått i ansiktet.

- Foten var det verste, den var stygt skadet, men en måned senere var jeg tilbake på jobb!

- Ble du skremt av hendelsen?

- Det er jo klart det setter sine spor og er en tankevekker, men jeg må svare nei, jeg ble ikke det. Nå hadde jeg jo endelig fått meg drømmejobben, så krasj eller ikke, min plass var på veien.

Denne ulykken satte en støkk i Monica - men var ikke nok til å hindre henne i å fortsette som sjåfør.
Denne ulykken satte en støkk i Monica - men var ikke nok til å hindre henne i å fortsette som sjåfør.

LES OGSÅ: Dette er Årets lastebil 2011

Elsker jobben

- Jeg har Scania med meg for alltid, sier hun og gir oss tillatelse til å ta et bilde av ryggen hennes.

Blue Angel, the one and only. For alltid skrevet inn i huden over Scania merket.

- Symbolet er en Griffin. En skapning fra gamle mytologier. En løves kropp, med hode og vinger fra en ørn, forteller hun.

- Jeg er veldig glad i jobben min. Og bilen. Her koser jeg meg og har det akkurat så fritt som jeg vil ha det, sier hun.

Monica ville ikke byttet med noen, og når hun om sommeren drar på utstillinger og messer er hun i sitt ess. Det har blitt mange premier etter hvert.

- Det er kjekt å treffe likesinnede og få litt skryt og belønning for alle timene jeg har dullet og vasket den.

Til vanlig er hun imidlertid å treffe på sørvestlandet, opp og ned fra Stord til Søgne med byggemateriell.

- Nå har jeg jo til og med fått meg hus langs E39, så da kan jeg og bilen stå i gårdsrommet og kikke ut over arbeidsplassen vår.

SE VIDEO: Se når lastebilen knuser gangbroen

Av med skoene

Klokken nærmer seg for alvor leggetid, og det er på tide å ta på seg skoene igjen, klatre ut av skinnstolen og ned trappen.

Joda, du leste riktig. Så rent var det der inne at vi måtte ta av oss skoene. Og hadde vi hatt med oss en kurv med jordbær så kunne vi ligget på gulvet og spist dem. Og når vi reiste oss opp igjen ville vi vert akkurat like rene.

- Jeg sa jo jeg passet godt på bilen min! Hun smiler og vinker til oss når vi drar.

Friske pust i en grå hverdag? Trailermyggen og Blue Angel? Ja takk!

Folk som tør by litt på seg selv, uten å være for selvhøytidelige, er alltid velkomne i vår verden.

Om sommeren tar Monica med seg lastebilen sin på utstillinger.
Om sommeren tar Monica med seg lastebilen sin på utstillinger.

LES OGSÅ: Dette er verdens største lastebil