Saab-sjefer anklages for skattesnusk

Pågrepet og siktet for brudd på skatteloven.

Jan Åke Jonsson, tidligere administrerende direktør i Saab Automobile, er pågrepet og siktet for brudd på skatteloven. Foto: Saab
Jan Åke Jonsson, tidligere administrerende direktør i Saab Automobile, er pågrepet og siktet for brudd på skatteloven. Foto: Saab

Jan Åke Jonsson er en av tre i den tidligere ledelsen i den kriserammede bilprodusenten som ble pågrepet mandag og siktet i skattesaken som myndighetene har anlagt mot selskapet, opplyser Vänersborg tingrett.

Også Saabs tidligere økonomisjef Karl-Gustav Lindström og sjefjurist Kristina Geers er pågrepet og varetektsfengslet, skriver siste.no.

Les også: Mener konkurs kom sent

Trikset med bokføring

Ifølge Dagens Industri er Jonsson og Geers siktet for å ha hindret skattekontroller ved Saabs produksjonsanlegg i Trollhättan i 2010 og 2011, mens Lindström er siktet for medvirkning til dette.

De tre har ifølge påtalemyndigheten trikset med bokføringen og skjult informasjon for det svenske skatteverket.

Jan Åke Jonsson ble administrerende direktør i Saab i 2005 og ledet selskapet under den turbulente tiden da eieren General Motors var i krise og besluttet å legge ned den svenske bilprodusenten i desember 2009.

Da Spyker Cars kjøpte Saab i 2010, til tross for at GM allerede hadde begynt avviklingen av Saab, ble Jonsson hyllet som Saabs redningsmann, sammen med Spyker-sjefen Victor Muller.

LES OGSÅ: «Polisen» skal kjøre BMW

Gikk av

Men å få Saab på fote igjen skulle vise seg å være vanskeligere enn først antatt. Bilsalget gikk trådt, og selskapet blødde økonomisk.

I midten av mars 2011 innrømmet Jonsson under et styremøte at selskapet var i en kritisk situasjon.

Utad holdt han imidlertid fasaden. Men kun få uker senere kunngjorde han at han gikk av og oppga personlige årsaker som grunn. Victor Muller tok da over som administrerende direktør.

Les flere bil- og motorsaker i siste.nos motormagasin her

LES OGSÅ: Harald sikret seg helt unike biler på auksjon