Saab er mye nærmere redningen   og en helt ny tilværelse. (Foto: AFP/SCANPIX/AFP)
Saab er mye nærmere redningen og en helt ny tilværelse. (Foto: AFP/SCANPIX/AFP)

Saab-salget i fritt fall

Tallene for nybilsalget i Europa i april er klare. Det er dyster lesning for mange merker - og full krise for Saab.

Nybilsalget i Europa er ned 12,3 prosent, sammenlignet med tallene fra april i fjor. Det er minustall over hele linja, men samtidig store variasjoner mellom merkene. I tillegg til GMs amerikansk-produserte biler, er det Saab som virkelig får unngjelde. Saab kan notere seg for minus 60,2 prosent - og et totalsalg på bare 2482 biler. I perioden januar-april faller Saab-salget med 53,7 prosent sammelignet med tilsvarende periode i fjor.

Best gjorde Volkswagen det i april, med en tilbakegang på bare 0.2 prosent. Deretter følger Ford (-1,5 prosent), Kia (-4,0 prosent), Honda (-10 prosent) og Audi (- 10.3 prosent). I andre enden av lista finner vi Lexus (- 42,9 prosent), Chrysler/Dodge/Jeep (-54 prosent) og altså Saab.

En rekke store europeiske land har innført ordninger for å få fart på nybilsalget. I hovedsak er det snakk om kraftig økning i vrakpanten - målsetningen er å få gamle, forurensende biler bort fra veiene, samtidig som nybilsalget stimuleres. Dette begynner nå å gi effekt. Et gigantmarkedet som Tyskland noterer økning på 19.4 prosent i april. Østerrike, Slovakia og Tsjekkia har også plusstall.

Her hjemme har vi ingen "gulrøtter" til de som vil kjøpe nybil, og salget falt med hele 35.9 prosent i april. Antallet nyregistrerte personbiler endte på 7504 - ned 4200 sammenlignet med april 2008. Det hører med til historien at det på grunn av påsken var tre færre registreringsdager i april dette året.