Illustrasjon: Ole Martin Lundefaret
Illustrasjon: Ole Martin Lundefaret

Saab har funnet ny Kina-partner

De heter Pang Da Automobile og er kanskje redningen for Saab.

Saab-sjef Victor Muller ligger ikke på latsiden. Bare noen dager etter at den mye omtalte avtalen med kinesiske Hawtai gikk i vasken (kineserne trakk seg, rett og slett), kommer meldingen om at Saab har funnet en ny Kina-partner.

Denne gangen er det ikke snakk om en bilfabrikant, men derimot en distributør. Pang Da er Kinas største bildistributør med rundt 1100 forhandlere i sitt nettverk.

Kjøper seg inn

De skal først kjøpe Saab-biler for rundt 240 millioner kroner, penger som Saab trenger umiddelbart for å få betalt leverandørgjeld og få i gang fabrikken igjen.

Dessuten skal Pang Da ifølge avtalen kjøpe seg inn i Saab-eieren Spyker Cars. For i overkant av 500 millioner kroner skal de få 24 prosent av aksjene her.

LES OGSÅ: Saabs Kina-avtale har gått i vasken

Bedre avtale

Hvis dette går gjennom, har Saab dermed løst finansieringen sin på kort sikt. Men det understrekes at man fortsatt jobber med å få på plass en kinesisk bilprodusent som partner - slik at man kan samarbeide om produksjon i framtiden.

Ifølge Victor Muller er denne avtalen bedre enn den man hadde med Hawtai.

- Nå får vi muligheten til å selge Saab gjennom et gigantisk forhandlerapparat. Hawtai har også forhandlere, men ingen ting i forhold til hva Pang Da har i sitt distribusjonsnettverk , sier han til svenske Dagens Industri.

Kommer snart: Se bildene av nye 9-5 stasjonsvogn

Raske penger

Saab skal levere 1.300 biler til Pang Da i første omgang og de 240 millionene de får for det, skal komme umiddelbart.

Foreløpig er det inngått en intensjonsavtale. For at den skal bli bindende, må den godkjennes av både svenske og kinesiske myndigheter, samt den Europeiske investeringsbanken og svenske Riksgälden.

LES OGSÅ: Saab vil selge fabrikken