Saab trenger sårt en samarbeidspartner som kan levere teknikk. Montasje: Broom
Saab trenger sårt en samarbeidspartner som kan levere teknikk. Montasje: Broom

Saab får kjøpe BMW-motorer

Nå er avtalen i boks - det blir BMW-maskineri i Saab fra 2012.

Nyheten sprakk egentlig i starten av denne uka - og nå er det offisielt.

Saab skal kjøpe motorer fra BMW, og de første skal være på plass under Saab-panserne i 2012.

Viktig steg

Det er i første omgang snakk om 1,6-liters, firesylindrete bensinmotorer med stopp/start-teknikk. Sannsynligvis er det snakk om minst to forskjellige hk-antall. Og motorene skal skreddersys etter Saabs ønsker.

- Dette er et viktig steg på veien mot å bli en lønnsom bilprodusent. Vi skal forsette å kaptitalisere på vår egen tekniske ekspertise - samtidig som vi skal samarbeide med de beste partnere, sier Saab-sjef Victor Muller i en uttalelse.

Nye 9-5 skal redde Saab. Les testen her:

Kommer i 9-3?

Det har også blitt spekulert i at Saab kan kjøpe girkasser og kanskje også hele plattformer fra BMW, blant annet at en kommende 9-2 kan bli basert på Mini-plattformen. Men dette er ikke bekreftet nå.

Mye tyder på at BMW-motoren skal anvendes i en kraftig re-designet 9-3 som blir den første bilen Saab-eier Spyker har hatt noen direkte innflytelse på.

Ny vår for 9-3? Her kan du lese testen

- Dette er både gode og spennende nyheter for Saab. Det viser at de gjør de nødvendige grepene for å kunne overleve som en veldig liten bilfabrikkant - nemlig å samarbeide med andre og så konsentrere seg om å gjøre det de har ressurser til selv på best mulig måte, sier Brooms bilekspert, Benny Christensen.

- Hva legger du i dette?

- At Saab er sjanseløse hvis de går ut i "krigen" på de stores premisser. Det er ikke mulig å klare det med det lave produksjonsvolumet Saab kommer til å ha i uoverskuelig framtid. Derfor må de samarbeide med andre. Og motorer fra BMW er en veldig bra start. Dette er å kjøpe på øverste hylle og jeg synes det lover godt i forhold til hvilke ambisjoner de nye Saab-eierne har, sier Benny.

LES OGSÅ: Nå får du en av Saabs peneste til 100 000,-.