Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde

Saab – endelig lys i tunnelen!

Den svenske lagmannsretten gir Saab et ørlite håp.

Den svenske bilprodusenten leverte inn sin anke for en uke siden, etter at tingretten i Vänersborg avslo begjæringen om konkursbeskyttelse.

Saab ba for to uker siden om beskyttelse mot sine kreditorer for å kunne restrukturere selskapet og starte gjeldsforhandlinger. Men tingretten sa at den ikke hadde tillit til at restruktureringen ville lykkes.

Lagmannsretten skriver derimot i en pressemelding onsdag at en grundigere undersøkelse kan vise at vilkårene for en vellykket rekonstruksjon eksisterer, og at kravene til å starte bedriftens omstrukturering er oppfylt.

Hva skjer med bruktbilprisen på Saab-en min nå?

Lys i Saab-tunnelen?

Dermed er det et lite håp om at lyset i Saab-tunnelen ikke er et tog som kommer imot, men at det er faktisk er utgangen av tunnelen.

Brooms bilekspert er imidlertid ikke så sikker på at Saab er reddet likevel.

– Nei, absolutt ikke. Det er litt for mange ”om, men og hvis” i denne saken. Men denne hendelsen er et museskritt i riktig retning – ut av hengemyra, men heller ikke noe mer enn det.

Trenger tid, ro og penger

– Hva vil det bety for Saab om de får medhold i anken?

– Det betyr at de får litt mer tid på seg og forhåpentligvis litt ro til å stable økonomiske løsninger på plass. Men vi må også merke oss at Lagmannsretten sier ”at en grundigere undersøkelse kan vise at vilkårene for en vellykket rekonstruksjon eksisterer”. Legg spesielt merke til ordet ”kan”.

– Du høres ikke veldig optimistisk ut?

– Nei. Jeg har veldig sansen for Saab som bilmerke. Men selv om jeg er bilmekaniker og ikke verken økonom eller jurist så kan jeg ikke med min beste velvilje skjønne hvordan Saab skal komme seg ut av denne knipa.

– Hvorfor denne pessimismen?

– De Kinesiske partnere Pang Da og Youngman er villige til å spytte inn kapital, men mangler godkjenning fra sentrale kinesiske myndigheter. Noe vi vet kan ta tid. Lang tid. Og er det noe Saab IKKE har – bortsett fra penger – så er det tid ... Klarer man å få fortgang i dette – ja så er det et lite håp ...

Drømmer og store ord

– Men vi må også huske på at Saab knapt solgt en bil i hele år, og ikke produsert en eneste bil siden april, de har pådratt seg et tvilsomt rykte som det vil ta tid – trolig flere år å rette opp. Dessuten skylder de penger i ”øst og vest”.

Saab har for øvrig ikke tjent en eneste krone de siste 15 årene – altså fra før GM kom inn i bildet.

– Jeg håper inderlig at jeg tar feil – men jeg tror fortsatt det skal mye til for at Saab skal overleve denne gangen, avslutter Benny.

Del med Facebook-vennene dine

Les vår test av Saab 9–5 her:

Hva mener du – vil Saab klare seg, eller går de konkurs? Skriv inn i kommentarfeltet under: