Saab blir delvis kinesisk

Nå er det bekreftet. Kinesiske BAIC kjøper seg inn.

Nå kan det bare være noen dager igjen før Saab blir lagt ned.  (Foto: DAVID MCNEW/AFP)
Nå kan det bare være noen dager igjen før Saab blir lagt ned. (Foto: DAVID MCNEW/AFP)

Rykteflommen rundt Saabs framtid har vært stor den siste uka.

Koenigsegg Group har skrevet en intensjonsavtale med GM om å overta Saab. Men fortsatt skal det være uklarhet rundt finansieringen av tre millarder kroner som trengs for å få lånegarantier fra den svenske staten.

Det har en tid gått rykter om at en kinesisk bilprodusent er på vei inn på eiersiden i Koengisegg Group - og nå er det bekreftet:

Viktig skritt

Koenigsegg-gruünder Christian von Koenigsegg forteller at de har skrevet under en avtale med kinesiske BAIC (Beijing Automotive Holdnings Co.). De går inn og kjøper en eierandel i Koenigsegg Group.

En ny Saab-sensasjon: Se bildene av nye 9-5 her:

- Dette er et viktig skritt på veien for et nytt Saab. Vi har en velfundert forretningsplan, viktige samarbeidspartnere og vi er klare for å gå videre uten statlig finansieringshjelp, sier Christian von Koenigsegg i en uttalelse.

Ti fabrikker

Det er ikke kjent hvor mye penger kineserne har gått inn med eller hvilken eierandel de har fått. Men de to selskapene skal nå samarbeide om å ekspandere markedet for produktene til både BAIC og Saab i Kina - og i andre markeder.

BAIC har i dag et tett samarbeid med både Hyundai og Mercedes-Benz. De har også en lang historie med produksjon av militærkjøretøyer. Til sammen har de ti fabrikker i Kina og en produksjonskapasitet på 300 000 biler i året.

Peiling på Saab? Her kan du ta quizen: