Saab 900 limousine: Bilen Saab aldri bygget

Den koster mindre enn du tror!

Denne svært uvanlige Saaben er lagt ut for salg (Foto: Faksimile fra eBay)
Denne svært uvanlige Saaben er lagt ut for salg (Foto: Faksimile fra eBay)

De to svenske bilfabrikantene Saab og Volvo konkurrerte i mange år om det aller meste.

Men limousine var det liksom bare Volvo som har tok seg av. Deres firkantede design, solide karosseri, sekssylidrede motorer og bakhjulstrekk har liksom passet perfekt til oppgaven.

Saab = rare løsninger

Saab på sin side har surret rundt med rare løsninger, som tenningslås mellom forsetene, en girstang som må stå i revers for å få ut nøkkelen, clutch foran motoren og dynamoer som kommer inn gjennom torpedoveggen om et motorfeste ryker etc.

Men jammen finnes det ikke en 900 limo også - en skikkelig en! Dog er den bygd i Denever, USA, men allikevel ...

Saab limousinen er klassisk og elegant. (Foto: eBay)
Saab limousinen er klassisk og elegant. (Foto: eBay)

Dette er Broom-guttas beste Saab minner:

Nå har du faktisk muligheten til å sikre deg denne godbiten, som slett ikke ser så aller verst ut - snarere tvert i mot. Den er ganske fin og bygger på "The Classic".

Det vil si 900-en som ble produsert mellom 1978 og 1993. Disse bilene ble tilbudt som både coupe og sedan - pluss tre- og femdørs 3 kombi og ikke minst en lekker og populær cabriolet.

Limousinen derimot ,kan vi ikke huske å ha sett før.

Dette er en 1985-modell Saab 900 med turbomotor og intercooler. Bilen ligger til salgs på det amerikanske nett stedet eBay.

Klikk her for å se hele annonsen:

ABBA-racer

Bilen er kraftig forlenget og ser ganske harmonisk ut i linjene. Lakken er klassisk sort og taket er kledd med like klassisk vinyl, innvendig er den trukket med grått skinn, den har doble takluker og felgene er diskré og passer bilen fint.

Dette er rett og slett en skikkelig ABBA-racer!

 Vi har sett råere limousininteriør, men beinplassen er i alle
  fall god! (Foto: eBay)
Vi har sett råere limousininteriør, men beinplassen er i alle fall god! (Foto: eBay)

Saab 900 Safari - bilen som ikke finnes:

Det skal vel allikevel innrømmes at vi har sett limousiner med mer spektakulært interiør, men beinplassen er det i alle fall ingenting å si på. Selv langbeinte svensker med skonummer 47 bør ha god plass her.

Manuelt gir

Selgeren påstår at den firesylindrede tubomotoren gir krefter nok og det er sikkert riktig, men vi lurer på hvor lettsolgt en limousin med 5-trinns manuell girkasse er i USA.

Budene er i skrivende stund oppe i 5900 dollar, eller drøye 30 000 kroner. Det er slett ikke noen u-pris for en helt unik og lang Saab, eller skal vi si Saaaab?

Og et lite hint til slutt: Om tre år er den veteran. Hvis du kjøper og betaler momsen nå, kan du sette på skilter i 2015 uten at det koster stort.

Les også: Bruktbilguide: Saab 900 cabriolet er en fremtidig klassiker