PS bmw_x5_2_jpg_362297b (Foto: Egil Nordlien, klikk.no/HM Foto)
PS bmw_x5_2_jpg_362297b (Foto: Egil Nordlien, klikk.no/HM Foto)

Så mye bruker naboen på bil

Vet du hvor mye naboen må betale i måneden for sin BMW X5?

Alle vet at det er dyrt å ha bil i Norge. Du går kanskje og drømmer om en bil til millionen, men vet du egentlig hvor mye det vil koste deg i måneden?

Leasing- og biladministrasjonsselskapet LeasePlan kan fortelle oss akkurat det.

25.000 kroner - i måneden!

LeasePlan har brukt en forholdsvis normal BMW X5 med treliters dieselmotor og en del ekstrautstyr. Da havner fort prisen på rundt 1,2 millioner kroner.

Likevel ruller det ganske mange av disse rundt om på norske veier. Ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken ble det solgt 178 BMW X5-er her til lands i fjor.

Les vår X5-test

NB! Neppe billigere å kjøpe

Skal du lease en bil som dette, og kjører 20.000 kilometer i året, koster det deg 25.000 kroner i måneden. Har du planer om å kjøpe en bil som dette, så vil du nok ikke slippe så mye billigere unna.

Dette er bilen verdt om fem år

La oss si at du har 150.000 kroner i egenkapital, og skal låne resten. Med en rente på 6,2 prosent og en løpetid på 7 år, vil dette koste deg mellom 15 og 16 tusenlapper hver måned.

Men det finnes råd. Løsningen mange benytter seg av er selvsagt av boliglånet.

Øker du lånet fra 3 til 4 millioner, med en nedbetalingstid på 25 år, vil den økte månedskostnaden ligger i området 4-5000 kroner.

Men også da kommer forsikring og andre utgifter forbundet med bilen i tillegg.

Men hva om du vil ha en enda dyrere bil? En Mercedes GL , for eksempel. Den største firehjulstrekkeren Mercedes leverer koster fra snaue 1,2 millioner. Med en god del ekstrautstyr, vil det ikke være umulig å runde både 1,4 og 1,5 millioner.

Ifølge LeasePlan vil en bil som dette koste deg 30.000 kroner i måneden hvis du leaser den. For den prisen kan mor og far kjøre hver sin Volkswagen Passat , og tre barn ha hver sin Golf.

Ikke mulig på vanlig inntekt

- Det er ikke mulig å kjøre slike biler på en alminnelig lønnsinntekt, uttaler markedsdirektør Marius Paus i LeasePlan.

- For øvrig finnes det også biler som koster langt mer enn de to vi nevner her. De to er vel egentlig ganske gunstige dersom du først skal ha noe i den prisklassen, mener han.

Økonomi er på den annen side ikke alt for alle. Den som faller for den nye Aston Martin Rapide til rundt 3 millioner kroner, eller en BMW X5 til ”bare” 1 million, er neppe først og fremst opptatt av hva det koster.

- Vi har ingen Aston Martin i vår portefølje, men ja, vi er nok over 50.000 kroner måneden for en slik bil, antyder Paus, før han legger til at det i alle fall er en nydelig bil.

Sjekk hvor gode bilmerkenes garantier er - stor oversikt!

Aston Martin - ikke noe vanlig syn som firmabil. (Foto: Scoopy)
Aston Martin - ikke noe vanlig syn som firmabil. (Foto: Scoopy)