27 prosent innrømmer i en ny undersøkelse at de har kjørt på sommerdekk, mens det egentlig var nødvendig å bruke vinterdekk. Det kan skape svært farlige situasjoner.
27 prosent innrømmer i en ny undersøkelse at de har kjørt på sommerdekk, mens det egentlig var nødvendig å bruke vinterdekk. Det kan skape svært farlige situasjoner.

Så mange har tatt sjansen på sommerdekk

Kjørte avgårde, selv om vinterdekk var nødvendig.

Vinteren kommer som kjent hvert år. Men likevel er det veldig mange bilister som later til å glemme dette – og så får problemer.

Goodyears nye undersøkelse, Dekkbarometeret, viser at i overkant av hver fjerde norske bileier ikke har byttet dekk i tide.

På spørsmålet "Har du noen gang kjørt med sommerdekk, selv om vinterdekk har vært nødvendig", svarer fire prosent at det skjer hvert år. 23 prosent innrømmer at det har "skjedd fra tid til annen".

Flertallet, 69 prosent, svarer at det aldri har skjedd.

Se over dekkene i god tid

I Norden kan omstillingen fra mild høst til snødekt vinter gå fort. Derfor er det også viktig å følge med på værmeldingene. Du får gjerne et forvarsel der. Er det meldt minusgrader og nedbør – ja, da er det bare å få på vinterdekkene.

Ekspertene anbefaler også at man ser over dekkene sine i god tid:

– Det er viktig å undersøke tilstanden på vinterdekkene, før det er aktuelt å bytte. Hvordan er det med mønsterdybden? Hvilken tilstand er dekkene i? Da vet du allerede før vinteren kommer om dekkene dine må byttes ut eller ikke. Å forberede ordentlig er det beste du kan gjøre for deg selv og dine medtrafikanter, sier Jenny Wahlsten, som er acting marketing manager hos Goodyear.

Sommerdekk? Da bør du la bilen stå

Å legge om hjul i veikanten er ikke akkurat noen drøm på denne tiden av året... Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
Å legge om hjul i veikanten er ikke akkurat noen drøm på denne tiden av året... Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.

Leser dekktester

For dem som trenger å investere i nye vinterdekk, er det en hel rekke ting man må ta hensyn til. Det er tydelig at dekkenes prestasjoner i dekktester er noe nordmenn tar hensyn til. I undersøkelsen svarer 34 prosent at det viktigste er at dekkene har gjort det bra i tester. Deretter følger lav pris (9 prosent) og velkjent varemerke (8 prosent).

Piggdekk eller piggfritt er en klassiker når det gjelder vinterdekk. "At det er piggdekk" svarer 17 prosent at er et viktig kriterium. For piggfrie dekk er det samme tallet 12 prosent.

Fortvilte kunder ringer: Tok en livsfarlig sjanse

3 tips når du skal velge vinterdekk:

1. Hva slags underlag kjører du mest på? Dette har stor betydning for hvilken type dekk du bør ha. Vei- og føreforhold kan være svært ulike avhengig av om du bor i Nord-Norge, Midt-Norge eller Sør-Norge. Storby eller landsbygd gir også ulike forutsetninger som gjør at enkelte dekk passer bedre enn andre.

2. Piggdekk eller piggfrie dekk? Underlaget er også avgjørende for hvordan du skal tenke når det gjelder pigg eller piggfritt. Piggfrie vinterdekk tilpasset for nordiske forhold har generelt sett likeverdige egenskaper som piggdekk på vinterføre med unntak av på is. Tenk på hvilke vinterdekk som passer best på det føret som er mest normalt der du kjører, og velg vinterdekk etter dine behov. Diskuter dette med din dekkforhandler.

3. Komfort: I tillegg til veigrep og sikkerhet finnes det i dag flere andre parametere å bedømme et dekk ut fra. Det har blitt stadig vanligere at dekk er utstyrt med flere funksjoner som gjør kjøreturen mer behagelig. Noen dekk kan for eksempel redusere støyen i bilen med opptil 50 prosent . Tenk over hva som er viktig for akkurat deg, i tillegg til sikkerheten og veigrepet.

Kilde: Goodyear.

PS: Undersøkelsen er utført av YouGov på oppdrag fra Goodyear. I løpet av perioden 10. oktober til 5. november 2020 har de gjennomført til sammen 1.002 intervjuer i Norge. Dette er gjort via internett. Utvalget er menn og kvinner over 18 år, med førerkort.

I denne norske byen nekter de å droppe piggdekkene

Video: Samme dekk hele året – er det egentlig smart?