STRYKER: Mange biler blir underkjent første gang de er på EU-kontrollen. I fjor var antallet over 600.000. Her må eierne utbedre manglene – så vise bilen på nytt for å få den godkjent. Foto: Statens vegvesen.
STRYKER: Mange biler blir underkjent første gang de er på EU-kontrollen. I fjor var antallet over 600.000. Her må eierne utbedre manglene – så vise bilen på nytt for å få den godkjent. Foto: Statens vegvesen.

Så mange biler «strøk» på EU-kontrollen i fjor

En feil skiller seg klart ut her.

Påbud om kontroll av alle personbiler ble innført i Norge i 1998. «Periodisk kjøretøykontroll» er det offisielle navnet, nå kaller de fleste dette for EU-kontrollen.

Kontrollen har luket bort mange dårlige biler fra norske veier. Hvert år vrakes tusenvis av biler fordi det ikke lønner seg å utbedre manglene. Da har man ikke annet valg enn å levere inn skiltene og ta bilen av veien.

Nå har Statens vegvesen sendt ut kontroll-statistikken sin for 2022. Den viser at ikke mindre enn 657.000 biler ble underkjent i kontrollen i fjor. Det betyr at de måtte utbedres – så vises på nytt.

Sjekkes annet hvert år

Og én del av bilen skiller seg spesielt ut her:

– Hele 26,2 prosent av manglene er knyttet til bilens bremser. Eksempler på slike feil er for slitte bremseklosser og bremseskiver, rust på bremseskiver eller bremserør, eller for svak bremseeffekt. Det er viktig at slike feil blir avdekket og rettet opp, sier Leif Magne Halvorsen i Statens vegvesen.

Statistikken omfatter alle lette kjøretøy (under 3.500 kilo) som var på EU-kontroll i 2022. Lette kjøretøy må gjennomføre EU-kontroll annet hvert år, første gang fire år etter førstegangsregistrering. For utrykningskjøretøy og taxi er kravet kontroll hvert år.

Slik skal de luke ut useriøse bilverksteder

STRENGERE: Personbiler må inn til kontroll annet hvert år. Men for utrykningskjøretøy og taxier er det strengere. Her er det hvert år som gjelder.
STRENGERE: Personbiler må inn til kontroll annet hvert år. Men for utrykningskjøretøy og taxier er det strengere. Her er det hvert år som gjelder.

To deler

Et annet område der det blir avdekket mye feil er innenfor aksler, hjul, dekk og hjuloppheng. Dette gjelder 25,8 prosent av alle kontrollerte lette kjøretøy.

– Dette er deler som er i bevegelse og som blir slitt på alle biler. Ved å gjennomføre jevnlig vedlikehold kan man skifte ut deler fortløpende, og slik unngå unødvendig stor slitasje før feilene utbedres. Da kan man unngå å kjøre med alvorlige feil mellom kontrollene og samtidig unngå at bilen ikke blir godkjent i EU-kontrollen, sier Halvorsen, i en pressemelding.

EU-kontrollen består av en sikkerhetsdel og en miljødel. I sikkerhetsdelen kontrolleres komponenter som har betydning for trafikksikkerheten, slik som bremser, lys, hjuloppheng og rust i bærende elementer.

I miljødelen kontrolleres at bilen ikke har for store utslipp, at den ikke støyer for mye, eller at det ikke er oljelekkasjer eller lignende.

Mistenkte juks med over 500 kontroller

GRUNDIG: EU-kontrollen har blitt mer omfattende siden starten, her er det mye som skal sjekkes.
GRUNDIG: EU-kontrollen har blitt mer omfattende siden starten, her er det mye som skal sjekkes.

Mange lys-feil

– Det er verdt å merke seg at en EU-kontroll er en sikkerhets- og miljøkontroll på kontrolltidspunktet. Det er ikke er en fullstendig tilstandskontroll, og den sier ikke noe om fremtidig reparasjonsbehov eller kjøretøyets driftssikkerhet, sier Halvorsen.

Et annet punkt mange bileiere kan merke seg, er at mer enn 104.000 av de kontrollerte bilene i 2022 fikk mangler knyttet til lysenes tilstand og virkemåte. Dette gjelder parklys, baklys, kjørelys og/eller markeringslys. Det kan være lyspærer som ikke virker eller lykter som er skadet.

Bilmekaniker laget 37 falske godkjenninger

Slippe etterkontroll

En pære som ikke lyser vil gi anmerkning på EU-kontrollen, og kan føre til at kjøretøyet ikke blir godkjent. Hvis bremselysene ikke fungerer i det hele tatt, vil man få bruksforbud inntil feilen er rettet og etterkontroll er gjennomført. Når en hovedlyspære ikke virker, er det heller ikke mulig å kontrollere lyktens innstilling (posisjon). Dette er et eget kontrollpunkt, som man da også vil få feil på.

– Jeg anbefaler at alle med jevne mellomrom kontrollerer enkle ting som at lysene fungerer, og til å ta en ekstra sjekk av dette før man skal ha bilen sin på EU-kontroll. Da slipper du kanskje en etterkontroll, hvis bilen ellers er i god stand, sier Halvorsen.

LES MER: Mange kan bli lurt av EU-kontrollen

Video: Her møter vi en ekte BMW-entusiast