Så lett er det å stjele bilen din

Fire av ti biler har for dårlig tyverisikring. Sjekk om din bil er på listen.

 (Illustrasjonsfoto). (Foto: colourbox.com)
(Illustrasjonsfoto). (Foto: colourbox.com)

Tenkte du på hvor tyverisikker bilen var sist du kjøpte? Ikke det, nei... Det er dessverre ikke lett for en privatperson å ha noen klar oppfatning av dette. Nesten alle nye biler har jo en eller annen form for startsperre og gjerne alarm. Så man føler seg rimelig trygg.,

Men den svenske Trafikförsäkringsföreningen tester fortløpende nye modeller og klassifisrerer dem etter hvor bra innbrudds- og tyverisikring de har. Og hele 450 bilmodeller har blitt testet. Nå har resultatene kommet for ytterligere 70 nye modeller som kom på markedet mellom 2008 – 2010.

NVSA-normen

Bilene er testet etter NVSA (New Vehicle Security Assessment), en britisk norm som svenskene "adobterte i 2008.

Normen stiller krav til bilenes konstruksjon og utstyr. Først gjør bilfabrikanten en egenvurdering, og deretter gjør forsikringsbransjen en etterkontroll. Og bilene oppnår en gradering etter hvor godt den fyller normens krav.

Listen viser at det er store forskjeller på hvor lett det er å stjele / gjøre innbrudd i de forskjellige bilmodellene.

Les også: Denne stjeles mest:


Best og verst

Best ut kommer Audi, Porsche, Renault, Saab og Seat. Dårligst er Citroën, Peugeot, Mazda, Subaru og Suzuki.

Men det finnes også store forskjeller hva bilen beskytter mot. Mange modeller er vanskelige å stjele, mens det er svært enkelt å gjøre innbrudd.

I følge Trafikförsäkringsföreningen minsker det totale antallet stjålne biler, men andelen som IKKE kommer til rette igjen øker.

Organisert kriminalitet

- Dette er nok et resultat av organisert kriminalitet. Det handler altså ikke om folk som stjeler bilen for ”joy-ride” og settes igjen i veikanten, men om eksport, omidentifisering og for salg av brukt-deler sier Leif Björklind hos svenske Larmtjänest.

NVSA-klassifiseringen kan føre til mer tyverisikre biler, noe som også vil redusere forsikringspremiene på sikt.

- Det er defor svært beklagelig at BMW, Mercedes, Kia og Honda ikke ønsker å vere med - spesielt med tanke på at enkelte av disse bilmerkene er blant de mest attraktive for innbrudd og tyveri, sier Anders Edvardsson som er ansvarlig for NVSA-normen i Sverige.

For å se hele listen hos Trafikförsäkringsföreningen klikk her:


biltyv (Foto: Scanpix / Junge Heiko)
biltyv (Foto: Scanpix / Junge Heiko)