Så lett er det å jukse med kilometerstanden

Og du bør være på vakt - slik at du ikke blir lurt.

Du kan ikke stole på at speedometeret ditt viser nøyaktig hastighet   men i de aller, aller fleste tilfeller viser det for mye   ikke for lite.
Du kan ikke stole på at speedometeret ditt viser nøyaktig hastighet men i de aller, aller fleste tilfeller viser det for mye ikke for lite.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte

Husker tidligere i gamle dager da man enkelt kunne skru tilbake kilometerstanden på en bil bare ved å vippe ut speedometeret eller komme til fra baksiden. Særlig da da digitale kilometerstandmålerne kom husker jeg at det ble sagt at nå var problemet løst en gang for alle. Men nå leser jeg at dette skjer fortsatt i stor utstrekning. Vet du hvordan juksemakerne går fram da og om det er noen måte man kan avsløre det på?

Benny svarer:

Det har akkurat vært en stor avsløring rundt dette i Tyskland, hvor man har rullet opp en liga som har spesialisert seg på å skru tilbake kilometerstanden på nyere bruktbiler.

Skjønt ”skru” er nok litt feil ord her. Det er absolutt ikke snakk om noen manuell jobb, her har man hacket seg inn i bilens elektronikk og så manipulert kilometerstanden. Utstyr for å gjøre det er visstnok ikke vanskelig å finne på Internett og dermed er det dessverre enkelt for kjeltringer å gjøre det.

Det er jo gjerne sånn at uansett hvor avansert et system blir, så er det alltid noen som klarer å omgå det. Og dagens digitale kilometerstandmålere var dessverre ikke skuddsikre de heller.

Ofte kan det være veldig vanskelig å se om en kilometerstanden på en bil er skrudd tilbake. Den enkleste måten å være trygg på, er å sjekke historikken nøye, se på serviceheftet, når bilen har hatt servicer og kilometerstanden hver gang, sjekk at intervaller og kjørelengde virker naturlige.

Biler uten servicehefte er langt skumlere, da har du få ting å gå etter. Et verksted kan også i mange tilfeller gi en antydning på om de tror kilometerstand stemmer eller ikke – selv om de kanskje ikke kan si noe sikkert. Mitt råd er å spørre og grave mest mulig og hvis du er i tvil: Finne en annen bil!

Del med facebook-vennene dine

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer - skriv inn i kommetarfeltet under: