Så gode rettigheter har du på bruktbilen – selv uten garanti!

Mange kan ikke reglene her.

Det er mye å sette seg inn i hvis du skal kjøpe ny bruktbil. Ikke minst hva som gir de beste garanti- og reklamasjonsrettighetene.
Det er mye å sette seg inn i hvis du skal kjøpe ny bruktbil. Ikke minst hva som gir de beste garanti- og reklamasjonsrettighetene.

I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no kan du spørre vår bilekspert om alt som har med bil å gjøre.

Men vi har også alliert oss med juridisk ekspertise. Her kan du stille korte, juridiske spørsmål til KNAs jurister – og få svar på Broom.no!

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Jeg har vurdert å kjøpe meg en nyere bruktbil. Men så kom jeg til å tenke på dette med importbiler, som ikke har de samme garantivilkårene som "norske" biler fikk i 2011. Her til lands ble det jo fem års garanti den gangen, mens det i andre land ofte er to år som gjelder?

Så mitt spørsmål er om jeg da ikke har noen rettigheter om jeg for eksempel kjøper en importert 2012-modell – og noe ryker. Og hvordan er forskjellene ved kjøp fra privatperson i forhold til forhandler? mvh Geir.

KNA-juristen svarer: 

Heisann Geir!

Dette har vi faktisk fått flere henvendelser om, så det er ikke bare du som lurer på det. Den 1. januar 2011 tok Harald A. Møller resten av bilbransjen på «senga» da de innførte fem års nybilgaranti i Norge. Det tok imidlertid ikke lang tid før de andre merkene hang seg på. Kia valgte sågar å tilby syv års garanti – en ordning de i dag er alene om.

Hvis du kjøper en bruktimportert bil av en forhandler i Norge,  har du fem års reklamasjonsfrist etter forbrukerkjøpsloven. Hvorvidt bruktbilen også selges med garanti er opp til selger å bestemme. Ofte er det da tale om 3-6 måneders garanti, men dette kan altså variere.

Bruktimport – ingen garanti

Hvis du kjøper en bruktimportert bil av en privatperson i Norge, så har du to års reklamasjonsfrist etter Kjøpsloven. Normalt ingen garanti.

Hvis du importerer en bruktbil selv, så er det kjøpsloven og garantibestemmelsene i landet der du kjøper bilen som gjelder.

Du vil altså ikke kunne legge til grunn at norske garantibestemmelser for nybiler solgt i Norge gjelder for en bruktimportert bil.

Det kan imidlertid være at du finner andre typer garantier/forsikringsordninger som dekker bestemte feil som evt oppstår med bilen innenfor en bestemt tidsperiode. For å vurdere slike garantilignende ordninger eller forsikringsordninger som dette også er, så er det viktig at du leser vilkårene godt.

Ønsker deg lykke til! Hilsen KNA-juristen.

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på "Spør KNA-juristen" her: 

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under

Les også: Alder eller kilometerstand – hva er viktigst?