Så billig kan du få stor familiebil

Vi har vært på lavpris-jakt – se hva vi fant fra 5000 kroner.

Drømmer du om stor familiebil med mye plass? Det trenger slett ikke koste skjorta   se bare hva vi fant her!
Drømmer du om stor familiebil med mye plass? Det trenger slett ikke koste skjorta se bare hva vi fant her!

I noen faser av bil-livet er stor motor, mye utstyr eller sporty kjøreegenskaper plutselig ikke så viktig lenger.

Nå handler det om plass. Og aller helst mye plass. Enten ungene har kommet tett eller det er snakk om "mine" og "dine". Det duger ikke med en vanlig familiebil – og du må ut og lete etter noe større.

Ikke råd til nybil?

I ukens Broom-sending tester Jan Erik nye Nissan NV200 Evalia. Det er en sjuseters personbil som er svært gunstig priset i forhold til konkurrentene. Du får den fra rett under 300.000 kroner.

Men hva om du har bruk for mye plass, men har veldig mange andre ting å bruke pengene på enn å kjøpe helt ny bil? Vi har tatt en sjekkrunde på finn.no med følgende utgangspunkt: Hvor billig er det egentlig mulig å få stor familiebil?

Mye fornuft til lite penger: Les Evalia-testen her:

– Kan for så vidt kjøres

Sammen med søstermodellene fra VW og Seat er Ford Galaxy blant de billigste flerbruksbilene du kan finne i bruktmarkedet.  (Foto: Faksimile fra www.finn.no)
Sammen med søstermodellene fra VW og Seat er Ford Galaxy blant de billigste flerbruksbilene du kan finne i bruktmarkedet. (Foto: Faksimile fra www.finn.no)

Klikk her for å se annonsen på bilen.

Blant de aller billigste akkurat nå er en gammel traver når det gjelder flerbruksbil: Nemlig Ford Galaxy. For 5030 kroner kan du bli eier av en 1996-modell som har gått 303.500 kilometer. Men før du begynner å putte inn barnesetene i den rommelige kupeen, er det et par ting som må gjøres.

Bilen har nemlig girkasseproblemer, og kan bare kjøres på første- eller annetgir. "Kan for så vidt kjøres", sier selger fra Skotterud – men legger heldigvis til at han anbefaler henger over lengre avstander.

Barnetrygd i bakhånd

Galaxy og søstermodellene VW Sharan og Seat Alhambra har fått mye velfortjent skryt for plass og praktiske løsninger. De er alle fullverdige sjusetere, og du øker bagasjeplassen relativt enkelt med å ta ut ett eller flere seter.

Men de har også fått mye velfortjent pepper for kvaliteten. Dette er biler med høy feilfrekvens, så det er nok smart å ha litt barnetrygd i bakhånd til verkstedbesøk. De kommer!

Galaxy: Samme navn – men den ene bør du styre unna

Fråtse i Voyager

Mange mener at du minst må opp i 20.000 kroner for å få en noenlunde kurant bruktbil. Til den prisen er det faktisk svært mye å velge mellom med vårt utgangspunkt.

Blant annet kan du fråtse i godt brukte Chrysler Voyager, det er også bra med Volkswagen Caraveller i denne prisklassen.

Blant mer personbilpregede biler, kan du velge og vrake i Opel Zafira og Renault Scenic.

Tidlig ute

Men vi har valgt å stoppe opp ved en bil som er litt eldre enn mange av kandidatene til samme pris – men som sannsynligvis er et tryggere kjøp enn mange av dem.

Vi snakker 1996-modell Mitsubishi Space Wagon, attpåtil med 4x4.

Denne var tidlig ute blant flerbruksbilene og byr på plass til sju. 2-liters bensinmotor på 133 hestekrefter sørger for helt greie prestasjoner – og kvaliteten er generelt svært god.

Den er 17 år gammel og har gått et godt stykke - likevel mener vi dette kan være et smart kjøp til 20.000 kroner.  (Foto: Faksimile fra www.finn.no)
Den er 17 år gammel og har gått et godt stykke - likevel mener vi dette kan være et smart kjøp til 20.000 kroner. (Foto: Faksimile fra www.finn.no)

Klikk her for å se hele annonsen på bilen

Skiboks på kjøpet

Selger i Ålesund har hatt bilen i ni år, nå selges den grunnet overgang til elbill.

Mitsubishien startet livet som demobil hos forhandleren i Alta og er derfor svært velutstyrt. Og slår du til før 1. desember, får du også skiboks lakkert i bilens farge med på kjøpet.

Med 260.000 kilometer på telleverket, kan naturligvis det meste skje. Her er det viktig å sjekke tilstand på det meste. Servicehefte og historikk er også viktig.

LES OGSÅ: Impulskjøp ble overraskende suksess

Ikke mest feilfrie

Da tar vi et nytt lite hopp oppover i pris, til en annen grense mange selgere legger seg rett under. Vi snakker 50.000 kroner, eller ofte 49.999,-

Nå begynner utvalget virkelig å bli bra. Bilene blir nyere, kilometerstanden trenger ikke lenger være superhøy – mange har også både servicehefte og fersk EU-kontroll.

Generelt kan du gjøre veldig gode kjøp på de større franske flerbruksbilene, som Renault Grand Espace og Peugeot 807 i denne prisklassen. Kanskje ikke de mest feilfrie bilene du kan finne – men de har mange praktiske egenskaper.

LES OGSÅ: Vit hva du gjør hvis du kjøper en av disse!

Romskip-faktor

Vi velger likevel å gå for noe som sannsynligvis er litt tryggere, nemlig en Toyota.

For 49.000 kroner kan du bli eier av en 2001-modell Previa D-4D. Dette er en stor og ganske særpreget flerbruksbil med stor plass – og svært lys kupe takket være store vindusflater.

"Nesten som å komme inn i et romskip", sier selger i Mosjøen som også kan friste med helt nye sommerdekk, hengerfeste og EU-godkjenning til 2015.

Brukt Toyota Previs - det er nå veldig mye bil for pengene.  (Foto: Faksimile fra www.finn.no)
Brukt Toyota Previs - det er nå veldig mye bil for pengene. (Foto: Faksimile fra www.finn.no)

Klikk her for å se hele annonsen på bilen

Trekker på årene

Previaen er seksseter, og du har faktisk ganske brukbar bagasjeplass, selv med alle setene i bruk.

116-hesters dieselmotor, betyr at du neppe gruser veldig mange i lyskryssene, men det er da heller ikke meningen med en bil som denne.

Innvendig har Toyota gått for et futuristisk og særpreget dashbord. Men interiøret – og særlig setetrekkene – sladrer om at bilen tross alt er 12 år gammel.

Previa: Billig og stor? Sjekk denne!

Enda større utvalg

Til slutt skal vi skeie skikkelig ut – og bevege oss helt oppunder 100.000 kroner. Fortsatt altså bare en tredjedel av hva du må betale for en ny Nissan NV200 Evalia – og innenfor rekkevidde for svært bilkjøpere.

Utvalget blir nå enda større. Igjen er det de franske som framstår som aller mest bil for pengene. Du kan også velge og vrake i Ford Galaxy/VW Sharan, Toyota Corolla Verso er det også mange av – og vil du ha Opel Zafira, bør du faktisk sette av litt tid for å komme gjennom alle.

To eiere


Vi velger en bil som har vært med i svært mange år og som fortsatt selger brukbart som nybil: Nemlig VW Touran.

Den Golf-baserte flerbruksbilen har vært en stor suksess for Volkswagen. Til denne prisen er det relativt mange å velge mellom. Vi mener det da er smart å se etter eksemplarer med lav kilometerstand og gjerne få eiere – fremfor å prioritere mye utstyr og påkostede utgaver.

Dermed har vi valgt en 2005-modell som ikke har rullet mer enn 124.000 kilometer. Den blir din for 99.664 kroner, ferdig registrert.

Bilen har bare hatt to eiere siden den var ny og registerreim er nettopp skiftet. Under panseret finner vi en velkjent 1,9-liters diesel, her yter den 105 hestekrefter.

VW Touran er en klassiker for de som trenger mye plass til en hyggelig pris. For 100.000 kroner er det mye å velge mellom her. (Foto: Faksimile fra www.finn.no)
VW Touran er en klassiker for de som trenger mye plass til en hyggelig pris. For 100.000 kroner er det mye å velge mellom her. (Foto: Faksimile fra www.finn.no)

Klikk her for å se hele annonsen på bilen:

Ingen luksusfølelse

Under et ganske så anonymt ytre, skjuler det seg en habil og svært praktisk sjuseter. I kjent VW-stil har Touran egentlig ingen svakheter. Den scorer jevnt bra på det meste, selv om du ikke akkurat må påregne noen luksusfølelse her.

Det svarte plastrattet og mye hardplast på dashbordet vitner om at dette ikke er noen påkostet versjon. Men grå stoffseter kan være smart det, når unger skal tråkke inn og ut av den.

Interessant problemstilling: Hvorfor er flerbruksbilene så dårlige?