Det kan koste skjorta å levere bilen på verksted   på broom.no går debatten rundt timeprisene høyt.
Det kan koste skjorta å levere bilen på verksted på broom.no går debatten rundt timeprisene høyt.

Ryker garantien hvis jeg sparer på verkstedet?

Eller må man bruke merkeverksted for at garantien skal gjelde?

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Vi kjøpte en helt ny BMW 1-serie i fjor, som ny bil nummer to. Hadde egentlig ikke tenkt å bruke så mye penger og kjøpe helt ny bil, men det utslagsgivende ble at den hadde så god garanti, hele fem år. Det føles veldig trygt. Her vi bor oppe i nord er det imidlertid et godt stykke til nærmeste BMW-forhandler og jeg har derfor lurt litt på hva vi skal gjøre i forhold til servicer på bilen.

Har et verksted her som jeg har vært veldig godt fornøyd med før, har brukt dem på vår Passat i flere år, men en kollega som har god peiling på bil sier at garantien ikke vil gjelde hvis jeg bruker en av dem, som altså ikke er merkeverksted. Prisene deres er også gunstige, de er billigere enn VW-verksted og da regnet jeg med at de også er billigere enn å ha den hos BMW. Men jeg vil naturligvis ikke gjøre noe som kan ødelegge i forhold til garantien på bilen. Hva råder du meg til å gjøre i dette tilfellet? Hilsen Torbjørn.

Benny svarer:

Hallo Torbjørn

Neida, det er ikke slik at man MÅ bruke et merkeverksted for at nybilgarantien skal gjelde.

Man kan både si og ha mange meninger om EU- og EØS-reglene, men de gir oss i alle fall full rett til å velge mellom merkeverksteder og frittstående verksteder helt fra bilen er ny, såfremt det er et godkjent bilverksted.

Man må også forsikre seg at jobben som gjøres er i henhold til bilprodusentens krav. Det vil si at det de samme tingene blir gjort (at samme serviceskjema brukes) og at for eksempel oljetyper etc. tilfredsstille fabrikkenes krav.

Her kan det absolutt være penger å spare, men mange kunder er ikke klar over dette.

Årelange kampanjer om originaldeler og "bare vi kan bilen din" har nok påvirket mange til å ikke engang ta seg bryet med å sjekke med andre verksteder..

Så svaret på spørsmålet ditt er definitivt JA.

Når det er sagt så må jeg jo si at det fortsatt er slik at et stempel fra et merkeverksted gjerne er noe mer verdt enn et stempel fra et annet verksted.

– Er de millionærer alle de som skrur på bil?

Føler oss kjipe?

Det er heller ikke til å komme ifra at merkeforhandleren veldig ofte har bedre kunnskap om bilen enn et verksted som skrur på alle merker har. Det kan jo være slik at det er andre ting, slik som kampanjer, oppgraderinger, garantijobber eller andre småtterier som man vil ha gjort / sjekket samtidig. Da er merkeforhandleren ofte riktig sted.

Jeg tror også vi nordmenn – meg selv inklusive – føler oss litt kjipe om vi tar alle servicene på for eksempel på Snap Drive, men kommer til merkeforhandleren hver gang det er en garantijobb som skal gjøres.

Men regelverket er altså klinkende klart – vi har rett til å kunne gjør det!

Ønsker deg lykke til med både fin bil og vedlikeholdet av denne!

Skifte bremser: Spar tusenlapper – gjør jobben selv


Stort arkiv


Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Begge er vinterdekk – bare det ene er forbudt

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: