Låsebolter er en god investering for å unngå at noen stjeler felgene dine   men da skal passe godt på dem og vite hvor de er. Det smarteste er å oppbevare alle former for bolter i bilen.
Låsebolter er en god investering for å unngå at noen stjeler felgene dine men da skal passe godt på dem og vite hvor de er. Det smarteste er å oppbevare alle former for bolter i bilen.

Roter du bort denne – da kan det bli dyrt!

Nå er det mange som må begynne å lete.

Vi nordmenn bruker stadig mer penger på kostbare felger til bilene våre.

Lettmetallfelger er ikke bare lettmetallfelger. I dette markedet er valgmulighetene enorme, både i merke, størrelse og design. Og for mange er felger til mange tusenlapper prikken over i-en på bilen.


Vanlig med låsebolter

Dette er dessverre også en liten invitasjon til folk med mindre ærlige hensikter – som ser muligheten for lettjente penger.

Derfor har det blitt mer og mer vanlig å sikre felgene med en eller flere låsebolter. I praksis at de vanlige boltene erstattet med bolter som krever en egen nøkkel. I seg selv ikke noe problem – så lenge man vet hvor denne nøkkelen er.

Han kjøpte nye vinterdekk – men fikk de samme gamle

To forskjellige sett

Dekkbransjen opplever at ikke alle gjør det. Her er det også en utfordring ved at mange har forskjellige bolter til de ulike dekksetene sine, ett sett for sommerdekkene – ett sett for vinterdekkene.

Hvis man da ikke har orden i sysakene sine og vet hvor alt er – da kan det fort oppstå problemer.

Og finner man ikke låseboltene, går ikke dekkskiftet akkurat på skinner:

– Da har man for en del bilmerker valget mellom å få etterbestilt ny boltenøkkel eller borre opp de låste boltene og bytte dem ut hvis det haster å få jobben gjort, sier Katrine Køste, produktsjef i Vianor.

En liten smell her kan ødelegge kjøreegenskapene

Oftere enn før

I overgangen mellom vintersesong og sommersesong opplever dekkjeden slike problemer nesten daglig.

– Vårt inntrykk er at det skjer oftere enn før, blant annet fordi mange nordmenn legger mye penger i felger og dekk av høy kvalitet, og sikrer verdiene sine med låsebolter. Rutinene for oppbevaring av det tilhørende verktøyet er derimot ikke alle like nøye med, sier Køste i en pressemelding.


Hjemme i garasjen

Også bilbergingsbransjen merker godt at bileierne ikke alltid har slikt utstyr på plass når det trengs.

– Vi får ofte høre at det ligger hjemme i garasjen. Det hjelper lite hvis et hjul må byttes der og da, for eksempel ved en punktering, sier Trond Grøtjorden, fungerende driftssjef i Falck Stor-Oslo.

Hvis eieren ikke ønsker at boltene skal borres opp, kan alternativet måtte bli at bilen taues inn på verksted.


Derfor kaller de ny dekkmerking en katastrofe

– Legg det i bagasjerommet

Problemet med at låseverktøy til boltene blir borte, har også vært tema på nettfora for bilinteresserte, for eksempel når noen havner i akutt trøbbel.

– Da kan det dukke opp råd om banking og sliping og litt av hvert. Vi synes ikke det er noen god idé å prøve seg fram hjemme i garasjen med slike ting, sier Katrine Køste.

Både Køste og Grøtjorden er enige om hva som er det beste rådet til bileierne.

– Låseverktøy og bolter som ikke er i bruk bør ikke forlate bilen i det hele tatt. Pakk det godt inn og legg det i bagasjerommet.

Klart for ny sesong: Dette er årets beste sommerdekk