Rolls-Royce: Har du denne damen - da er du en heldiggris!

Og nå feirer Spirit of Ectasy 100 år.

rolls royce_mascot_
rolls royce_mascot_

Jeg tror ikke det å ta for hardt i å si at den myteomspunnede damen er verdens mest kjente radiator ornamentet.

”Alle” kjenner til ”The flying lady” som hun kalles i USA, som nå gjennom 100 år har tronet på toppen av Rolls Royce-radiatorene.

Har ikke vinger

Apropos ”flying” – hun har faktisk IKKE vinger, som mange tror. Hun står foroverlent med armene bakover og det som ser ut som vinger er faktisk en kappe som bølger seg i fartsvinden.

Mange tror også feilaktig at damen bestandig har prydet grillen på Rolls-Royce bilene, men hun ble ”standard” først tidlig på 1920-tallet. Før det var hun ekstrautstyr, eller tilbehør om du vil.

Det finnes knapt et bilmerke med mer mystikk og myter enn nettopp Rolls-Royce. En av mytene er at damen er lagd i ekte sølv, men det er feil. Hun var riktignok sølvbelagt mellom 1911 og 1914, men ettersom hun ble et yndet tyveriobjekt, så kom i en krom / nikkellegering i stedenfor.

Gull og sølv

Dagens ”spirit of ectasy” er 7,5 cm høy og lagd av høyglanspolert rustfritt stål. Av sikkerhetsmessige årsaker er hun fjærbelastet slik at hun ikke forårsaker skade ved eventuell påkjørsel. Om du er villig til å betale for det kan du få henne både i gull og sølv som ekstrautstyr.

Damen er fortsatt svært populær å stjele, og nå som hun fyller hundre år har hun fått en spesiell inskripsjon på sokkelen – noe som sikkert vil være et populært ”trofé” for de som jakter på en til å ha på peishylla. Men på nyere biler kan man med en knapp inne i bilen få få damen til å forsvinne ned i radiatoren.

Stor inspirasjopn

Eleanor Velasco Thornton
Eleanor Velasco Thornton

En talsmann for merket sier følgende om hundreårs-jubilanten jubilanten: ”Hun både er og har vært en stor inspirasjon for grunnleggerne av vårt selskap, så vel som for eiere og entusiaster gjennom flere generasjoner”

Viste du forresten at originalen – altså damen som en gang sto modell for den verdensberømte figuren het: Eleanor Velasco Thornton?

Vi i Broom gratulerer også så mye med jubileet!

Les også: Dette er en av verdens mest verdifulle biler'