Rekordsalg kan gi lange ventelister på Tesla

Har snart solgt 400.000 eksemplarer av "folkebilen" Model 3.

Tesla Model 3 har fått en fantastisk mottagelse. Det betyr mye penger i Tesla-kassen, men også solide utfordringer.
Tesla Model 3 har fått en fantastisk mottagelse. Det betyr mye penger i Tesla-kassen, men også solide utfordringer.

Tesla kunne ikke ønsket seg en bedre mottagelse for sin kommende Model 3. Dette er bilen som skal gjøre Tesla til en volummerke. Model 3 kommer på markedet til neste år, norsk pris er ventet å havne fra rundt 300.000 kroner.

Da Tesla presenterte bilen og åpnet for reservasjon for halvannen uke siden, var responsen enorm. De første 72 timene rullet det inn 276.000 bestillinger på bilen, fra hele verden. Alle disse betalte et depositum på rundt 10.000 kroner for bilen.

Historisk omveltning

Men det har ikke stoppet der. Nå skal Tesla ha nesten 400.000 bestillinger inne. Det betyr store inntekter for selskapet, men også noen bekymringer. For skal de klare å levere biler kjapt nok, må de gire opp produksjonstakten drastisk.

I praksis må de gå fra å være en liten nisjeprodusent – til å bli storprodusent av biler, på rekordtid.

Dette vil føre til store utfordringer på alt fra valg av underleverandører, til kompetanse og tilstrekkelig bemanning ved fabrikken i California. Så store endringer på så kort tid, har ingen bilprodusenter tidligere vært gjennom. I bilbransjen er det derfor mange som er skeptisk til om Tesla vil klare det.

– Dette er det råeste jeg noen gang har kjørt

Samarbeide med andre?

Her handler det ikke bare om bilene som er bestilt til nå. Hvis Tesla lykkes med Model 3, er det grunn til å vente at etterspørselen blir høy, også etter at bilen er lansert. Utfordringen for Tesla blir da å gå unna køen av bestillinger raskest mulig, for å sikre at også ”nye” kunder kan få kjøpe bilen.

Et alternativ for Tesla kan være å gå i kompaniskap med en annen bilprodusent. Mange ville nok sett på det som en naturlig løsning, men for Tesla vil det garantert sitte langt inne. Nettopp det å være uavhengig og tenke nytt og smart i forhold til den tradisjonelle bilbransjen, er en av Teslas store styrker. Derfor er det ventet at de kommer til å verne om uavhengigheten og finne egne løsninger også på disse utfordringene.

Teslas nye SUV: Her er prisene

Model X kommer

Samtidig som de må forberede seg på produksjonen av Model 3, er Tesla nå også godt i gang med sin tredje bilmodell, nemlig Model X.

Den ruller nå av samlebåndene, i første omgang har alle eksemplarene gått til det amerikanske markedet, men eksporten er snart i gang.

Flere tusen norske kjøpere venter på Model X, de første eksemplarene kommer til landet i sommer.

LES MER: Ny Tesla kan snu bilmarkedet på hodet

Produksjonen av Tesla Model X er i gang, om ikke lenge er bilen også i Norge.
Produksjonen av Tesla Model X er i gang, om ikke lenge er bilen også i Norge.

Du tror det neppe når du hører prislappen på denne