TOPPMÅNED: Det ble registrert 19.513 nye personbiler i Norge i november. Og nå blir det full fart mot nyttår. Dette er for øvrig SUV-en Tang fra BYD.
TOPPMÅNED: Det ble registrert 19.513 nye personbiler i Norge i november. Og nå blir det full fart mot nyttår. Dette er for øvrig SUV-en Tang fra BYD.

Rekordmange fikk ny bil i november

Nå blir det voldsom innspurt mot nyttår.

Store produksjons- og leveringsutfordringer har gitt norske bilforhandlere problemer med utlevering av nye biler i hele år.

Men i november ble det full fart registreringstakten, og det ble registrert 19.513 nye personbiler – det er 27,8 prosent flere enn i november i 2021.

Det har aldri tidligere blitt losset så mange biler i Drammen havn på en måned som i november – nesten 18 000 eksemplarer.

Jobber på spreng

Både ved Drammen havn og andre steder i Norge der nye personbiler kjøres i land, står nye biler tett i tett og venter på klargjøring, registrering og utlevering til ventende kunder. Dermed ligger også desember an til å bli en svært god måned.

Samtidig jobber både importører og forhandlere på spreng med å få nye, bestilte personbiler til Norge. Det handler om å få registrert så mange som mulig, så raskt som mulig.

Biltest fra 2011: Gjett hva den hadde under panseret

BESTSELGER: Tesla Model Y holder stø kurs mot å bli Norges mest solgte bil i 2022.
BESTSELGER: Tesla Model Y holder stø kurs mot å bli Norges mest solgte bil i 2022.

Bilene blir dyrere

– Kundene har gjerne bestilt bilen sin for et halvt år siden eller enda lenger tilbake, og store ordrereserver er på vei inn, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Hvor mange, er det kun importørene som vet.

Med budsjettforliket mellom regjeringen og SV som ble inngått denne uken, er det duket for en kraftig økning i bilavgiftene fra nyttår. Derfor er det om å gjøre for både nybilkjøperne og forhandlerne å få registrert som mange nye biler som mulig før nyttår.

Topp 10: Går mot strømmen og kjøper dieselbil

GOD TRØKK: BMW er i dytten. I november ble de nummer to på registreringsstatistikken. Blant annet takket være el-SUVen iX.
GOD TRØKK: BMW er i dytten. I november ble de nummer to på registreringsstatistikken. Blant annet takket være el-SUVen iX.

Blir et normalår

Fra første januar blir det både moms på elektriske personbiler, ny vektavgift for alle personbiler uansett drivlinje og en betydelig justering av andre bilavgifter når Statsbudsjettet for 2023 vedtas.

Alle som får utlevert sin nye bil etter nyttår, vil komme inn under det nye avgiftssystemet.

– Mens 2021 var et rekordår, ligger 2022 an til å bli et «normalår» i antall nybilregistreringer, sier Solberg Thorsen, som antar at året ender i nærheten av 150 000 nye personbiler.

Åtte av ti er elbil

Så langt i år er det registrert 105.547 nye elbiler i Norge, det vil si at åtte av 10 nye biler er elbiler.

Det er kun elbiler som har hatt en økning i antall i løpet av året. Alle andre drivlinjer har falt kraftig sammenlignet med fjoråret. Nye bensin- og dieselbiler utgjør nå kun rundt seks prosent til sammen. Antall nye ladbare bensinhybrider har falt med hele 61,7 prosent.

– Vi skal huske at registreringstall er akkurat det ordet tilsier: Antall registreringer. De aller fleste førstegangsregistrerte nye personbilene er biler som er bestilt for mange måneder siden, og så utlevert til kundene nå. De har ikke stått i et butikkvindu med en prislapp på, men kjøp og salg er inngått lenge før bilene kom til landet, sier Solberg Thorsen.

Topp 10 solgte modeller:

Topp 10 solgte merker:

Kilde: OFV
Kilde: OFV

En million flere biler i Norge – og det har gått fort

Video: Her testet vi verdens raskeste bil – i Norge

d