– Redd bilselgeren lurer meg med falske bud

Er det virkelig noen andre som byr – eller er selgeren bare "smart"?

Bilen var gunstig priset i utgangspunktet   men så ble den stadig dyrere. Hva gjør du som bilkjøper da?
Bilen var gunstig priset i utgangspunktet men så ble den stadig dyrere. Hva gjør du som bilkjøper da?

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei!

Jeg prøver å kjøpe en BMW 3-serie coupe 2005-modell. Den lå ute til en veldig lav pris og jeg var kjapp på labben. Nå skriver selger at han vil ha bud og det hadde allerede kommet inn et bud på prisantydningen da jeg ringte. Etter å ha tenkt meg litt om, gikk jeg opp 5000 kroner. Selgeren sa da at han måtte kontakte den andre budgiveren først.

Han ringte tilbake dagen etter og sa at budet hans nå var økt med 5000 kroner til. Jeg begynte å lure litt, men gikk opp 5000 til. Nå har jeg akkurat fått vite at han andre budgiveren har lagt på 3000 kroner til. Begynner å lure på om dette kan være lureri og om selgeren bare sitter og presser prisen på egen hånd.

Er det noen muligheter for å finne ut det? Synes du jeg skal forsøke å dra på litt skikkelig for å kuppe dette - eller bør jeg glemme hele bilen?

Hilsen frustrert kjøper.


Benny svarer:

Hei du, det skal ikke alltid være enkelt å kjøpe bruktbil! Dette høres jo litt uvanlig ut, selv om jeg på ingen måte tør å påstå at det trenger å være noe muffens. Det finnes jo mye mellom himmel og jord – det gjelder også bilselgere og – kjøpere!

Å finne ut om dette er lureri eller om det er noen som faktisk sitter og byr på bilen, det er nok ikke enkelt å komme til bunns i. I verste fall kan jo selger bare komme opp med en bekjent som kan si at vedkommende har lagt inn bud på bilen. Det blir ikke mer reelt av den grunn ...

Det viktige er jo uansett at du bør kjøpe bilen til den prisen du selv synes er riktig. Hvis du fortsatt mener at dette er et gunstig kjøp, kan det jo absolutt være riktig å øke på litt mer.

Hvis du imidlertid mener at smertegrensen er oppnådd, vil jeg anbefale deg å glemme denne og heller se etter en annen bil.

LES OGSÅ: Bilselgeren avslørte svindel i siste liten

Sjelden lokkepriser


Rent prinsipielt mener jeg det mest ryddige er å gå ut med en prisantydning som også er identisk med det man er villig til å selge bilen for. Dermed kan førstemann som er villig til å betale dette også få bilen.

Men noen ganger opplever selgere at pågangen er stor og at enkelte er villige til å betale mer. Da blir naturligvis også fristelsen stor for selgeren – som sannsynligvis har lagt seg for lavt i utgangspunktet.

"Lokkepriser" er nok langt mer vanlig i boligmarkedet enn i bilmarkedet. I praksis er det som regel motsatt for bruktbiler – nemlig at selgerne legger seg for høyt og har urealistiske forventninger til hva bilen deres er verdt. Dermed ender også salgsprisen ofte en god del under det som er den opprinnelige prisantydningen.

Som sagt: Jeg foreslår at du stopper opp litt nå, tenker deg om hva du synes er riktig pris å betale for bilen – og så går videre ut fra det. Du kan jo også forsøke deg med å gå bare litt opp nå og så si klart fra til selger at dette er aller siste bud.

Hvis det da kommer et nytt bud etterpå, tyder jo mye på at det faktisk er noen andre som sitter og byr på den.

Lykke til videre – enten det blir denne bilen eller en annen.


LES OGSÅ: Slik finner du ut hvor mye bilen din er verdt

Stort arkivDu kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Vi har testet den store familiedrømmen


Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: