Toyota Landcruiser og Toyota RAV4   ganske like, men allikevel helt forskjellige
Toyota Landcruiser og Toyota RAV4 ganske like, men allikevel helt forskjellige

RAV4 eller Landcruiser: Dette er et skikkelig SUV-dilemma

De koster det samme, men den ene er fem år gammel...

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Jeg hadde egentlig blinket ut en noen år gammel brukt Landcruiser som neste bil, men nå er jeg mer i tvil etter å ha lest om nye RAV4. tidligere har den vært altfor liten og for puslete for meg, men skjønner at den nye nå har blitt mye større.

Jeg vil tro du har kjørt begge to og da skulle jeg gjerne visst hva du mener er de største forskjellene mellom dem. Skal brukes til helt vanlig familiebruk og være vår eneste bil, det vil si at den også må duge til hyttekjøring og ferier på sommer. Jeg setter stor pris på om du kan gi en tilbakemelding på dette.

Vennlig hilsen Kolbjørn.

Benny svarer:

Hei Kolbjørn – klart du får svar!

Ja. Jeg har kjørt både Landcruiser og den nye RAV4.

Brukt Landcruiser har jeg faktisk selv for tiden, og har naturlig nok gjort meg opp meninger om den.

Ny RAV4 var jeg i Barcelona og testet for et par uker siden og en fyldig test av den kommer her på Broom.no om kun kort tid – så følg med!

Toyota RAV4 har i utmerket seg ved å være en særdeles driftssikker og god bil, men som du selv er inne på – som eneste familiebil har den vært litt snau når det gjelder plass. Nå har den blitt strukket 22,5, cm i lengden og det gjorde underverker i så måte.

Om vi begynner bakerst så byr den på 547 liter bagasjeplass, god plass også til voksne i baksetet, og selvfølgelig god plass foran også. Dessuten er den stillere, bedre avfjæret og har fått et kvalitetsløft innvendig, både når det gjelder design og opplevd kvalitet. En allerede god bil har blitt enda bedre.

Helt ny RAV4 eller...
Helt ny RAV4 eller...
... gammel Landcruiser. De koster det samme.
... gammel Landcruiser. De koster det samme.

(Klikk på bildene for høyere oppløsning)

For samme pris som en ny RAV4, får du en fem år gammel Landcruiser. De bilene holder seg vanvittig godt i pris. Den er så klart, barskere, større, har ofte åtte sitteplasser, større motor og bedre firehjulstrekksystem. Den kan du ta med også utenfor veien – det er en ekte offroader - om det er noe poeng.

Jeg er absolutt ikke redd for å anbefale noen av disse. For deg vil jeg tro at det i stor grad handler om du skal kjøpe en brukt bil som fort har gått minst 100.000 km med de utfordringene det kan medføre og få en skikkelig tøffing - eller om du skal velge en splitter ny bil, men fem års garanti hvor du selv kan velge både utstyr og farge som du selv ønsker – til samme pris.

Men det er klart, du ryker nok på et større verditap med denne.

På den andre siden vil prisene på Landcruiser nok før eller siden synke de også. Tendensen er der allerede, ettersom mange biler nå bygges om fra vare- til personbiler.

Til alminnelig familiebruk er nok RAV4 det mest fornuftige og kanskje det jeg vil anbefale. Er dere en skikkelig tøffing-familie som kjører veldig mye på svært dårlig vei og har et ekstremt plassbehov, så er Landcruiseren den beste.

LES OGSÅ: Bjørn har hatt 500 Toyota Hiace!


Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Topp 10 varebil – dette er de aller beste

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: