Rally-VM trenger Petter og Kimi

Få team, forutsigbare resultater og mangel på karismatiske utøvere. Vår ekspert mener rally-sporten virkelig trenger Petter Solberg og Kimi Räikkönen.

Foto: Tony Welham og Scanpix
Foto: Tony Welham og Scanpix

- Klarer Petter Solberg å kjempe om VM-tittelen i 2010, er jeg helt sikker på at interessen for Rally-VM også internasjonalt vil øke!

Brooms rallyekspert Ole-Martin Lundefaret mener at Rally-VM har et langt større potensial enn det vi ser i dag, og mener at Petter Solberg kan være en suksessfaktor.

Mer opptatt av bilene

- Rally har hatt noen periodemessige høydepunkter. Analyserer vi de, ser vi at de fyller så og si de samme kriteriene.

- Hva består disse av?

Petter og Citroen p (Foto: Tony Welam)
Petter og Citroen p (Foto: Tony Welam)

- Et av kriteriene er jevn og hard konkurranse. Det er viktig at det er flest mulig som kjemper om VM-tittelen. Det skaper spenning, forventing, og tilhengere. I tillegg må vi flest mulig team, slik at flest mulig bilmerker er representert.

- Man skal ikke glemme at noen er mer opptatt av selve bilen, enn føreren. Bilene må være spektakulære, og kunne være en plattform for spektakulær kjøring.

- Noe mer?

- Det må være karismatiske førere i toppen. Førere med stor tilhengerskare, som skaper interesse for sporten i bredere lag. Dessuten er det selvfølgelig viktig med best mulig sendeflate på TV, aller helst gode live-sendinger.

Sondre vant Petter Solbergs støtfanger - les mer her:

Petter og Kimi sentrale

- Hvor er Petter og Kimi oppe i alt dette?

- I år har vi i hvert fall jevn konkurranse om VM-tittelen. Men vi har kun to team, og vi har hatt de samme to teamene i flere år. WRC-bilene var spennende da de kom, og det varte en god stund. Men nå har de blitt så bra, at de ikke tillater noe særlig annet enn en ekstremt effektiv, altså kjeedelig, kjørestil. Noe som ikke er særlig spektakulært. Også mangler vi den karismatiske frontfiguren. Det er der Petter kommer inn.

Foto: Scanpix (Foto: REPORTER IMAGES, © FS FOB)
Foto: Scanpix (Foto: REPORTER IMAGES, © FS FOB)

- I tillegg har det vært veldig stabilt når det gjelder hvilke førere som er med og konkurrerer. Nå kommer det en fører inn fra Formel 1, når Kimi Räikkönen begynner å kjøre for Citroën. Han drar med seg mange tilhengere til sporten, også gir han rally et ekstra spenningsmoment ved at vi lurer på hvor bra han kommer til å gjøre det.

- Jeg har mistet tre år. Les det åpenhjertige intervjuet med Petter her:

Sebastien får ikke vise følelser

- Men hva med Sebastien Loeb?

- Han er en unik rallyfører, men tillates ikke å vise engang et lite snev av følelser. Han har heller ikke den karismaen som trengs for å gjøre rally enda større.

- Kan du nevne eksempler på slike personer?

- Innen rally er kanskje Colin McRae det beste eksempelet, utenom Petter. I Formel 1 kan vi nevne Ayrton Senna. I FMX kan vi nevne Travis Pastrana. Tenker vi helt andre arenaer, så er jo Knut Jørgen Røed Ødegaard et kjempeeksempel!

- Knut Jørgen Røed Ødegaard!?!

- Ja. Han er annerledes, veldig karismatisk, og plutselig begynner folk å interesserer seg for astronomi.

- Og det samme gjelder rally?

- Ja! Rally tok av med Colin McRae, og Petter ble arvtageren. Får vi ham og helst flere,opp i tetstriden av førere som byr på seg selv., så vil det udiskutabelt ha mye å si for rallyinteressen.

Rally-kongen av YouTube - se stuntene her: