Prinsen fra Saudi Arabia ville ha ny bil – kontaktet Hans i Holmestrand

– Det var en utrolig situasjon.

– Vi fikk dekket flybilletter på første klasse, ble hentet på flyplassen av kongehusets sjåfør og ble innkvartert på suite på Hotel Hyatt i Riad, forteller daglig leder ved Autocenteret Fjeldstad i Holmestrand, Hans J. Klausen.

Noen bilsalg glemmer den erfarne bilselgeren aldri. For eksempel da kongehuset i Saudi Arabia i 1994 bestilte en helt unik jaktbil.

Autocenteret Fjeldstad i Holmestrand har siden 1981 vært forhandler av Mercedes-Benz Geländewagen. Det er en av de mest ikoniske bilmodellene på markedet. Den er også kostbar – og kan brukes til nesten alt.

På 80-tallet og starten av 90-tallet var den på mange måter selve symbolet på jappetiden. Hvis du hadde lyktes på børsen, var det Geländewagen du skulle ha. Derav kallenavnet "Børstraktor".

Men ikke alle nøyde seg med en vanlig G-wagen.

I 2019 fikk de en helt spesiell telefon – så tok det av

Kongelig kunde

Bakgrunnen var at prins Faisal i Saudi Arabia ønsket at den vesle forhandleren i Holmestrand skulle bygge en helt spesiell Geländewagen til ham.

– Det startet med at vi stilte ut forlengede og ombygde Geländewagener på offroad-messene i Tyskland. Der fikk vi besøk av en person som var sønn til den Saudi Arabiske ambassadøren i Tyskland, fortsetter Klausen.

Ambassadøren var også venn med prins Faisal, som hadde behov for å oppgradere en viktig bil i bilparken sin: Jaktbilen!

Her kan du lese mer om historien bak G-klasse

Tre aksler

Prisen hadde fram til da brukt en treakslet Range Rover til falkejakt. Men nå skulle den byttes ut. Og valget falt da på Geländewagen. Bygget i Holmestrand.

– Vi tok imot bestillingen og satte i gang. Det var kurant å lage slik bil med faghjelp fra Schulz Automobile i Tyskland. De var spesialister på bilbygging i alle mulige varianter, sier Klausen.

Bilen fikk etter ombyggingen tre aksler og en lengde ca 5,8 meter. V8-motoren med kompressor var på solide 400 hk. Det var både drift og sperrer på alle tre aksler – og spesielle dekk tilpasset kjøring i ørken ble montert.

G63 AMG 6x6: Her kommer du garantert fram til hytta!

Hydraulisk passasjersete

– Passasjersetet foran kan heves hydraulisk for å gi maks utsikt 360 grader for kongen eller prinsen – den av dem som er på jakt, forteller Klausen.

Det tok et halvt år å gjøre den helt unike falkejaktbilen ferdig, og få den sendt til prinsen.

– Vi mottok tilbakemelding om at kongehuset var meget fornøyd med bilen. Oss bekjent har de den fortsatt i dag til falkejakt. Den blir bare kjørt noen få kilometer i løpet av et år og blir pleid med omhu.

Men dette er ikke den eneste spesielle bilen gjengen i Holmestrand har bygget. Blant annet fikk de en annen bestilling til Saudi Arabia. Mer om det i videoen øverst i denne artikkelen.

Børstraktoren er tilbake – tøffere og mer brutal enn noen gang

Video: I 2020 var salget rekordhøyt:

Vi testet Geländewagen da den ble lansert, i 1979