Prikk-verstinger får kjøre videre

Politiet glemmer nemlig å sjekke registeret.

Prikksystemet tar få førerkort. Til og med flertallet av dem som skulle mistet lappen, beholder den.  (Foto:  Roar Grønstad / ANB)
Prikksystemet tar få førerkort. Til og med flertallet av dem som skulle mistet lappen, beholder den. (Foto: Roar Grønstad / ANB)

Det såkalte prikksystemet skal luke ut bilister som gjentatte ganger begår fartsovertredelser eller andre ulovligheter i trafikken, skriver rb.no

Ved åtte prikker skal førerkortet ryke. Slik er det imidlertid ikke i praksis.

Del med Facebook-vennen dine

28 av 108

Kun 28 av de 108 bilistene som oppnådde åtte prikker i fjor, ble fratatt lappen. Ifølge politiinspektør Jan Guttormsen i Politidirektoratet kan det være flere grunner til dette.

– Det kan hende patruljen som stoppet fartssynderne ikke kontrollerte hvor mange prikker de hadde fra før. Eller kanskje bilistene hadde en pågående sak, som ikke var registrert i registeret, forteller Guttormsen.

– Dersom politiet ilegger et forelegg og vedkommende aksepterer det, kan man ikke komme tilbake i ettertid og beslaglegge førerkortet. Slik er reglene, legger politiinspektøren til.

– Hva tenker du om at så mange kjører lovlig rundt med åtte prikker?

– Det er selvfølgelig ikke optimalt. Vi vil aldri kunne ta alle som har åtte prikker, men vi har et klart mål om å bedre prosenten Det er imidlertid viktig å huske på at dette ikke er snakk om de verste fartsovertredelsene, for da ryker førerkortet med en gang.

Seks av 13 i Akershus.

I Akershus er faren for å miste lappen på grunn av prikker noe større. I fjor ble seks av 13 som oppnådde åtte prikker fratatt førerkortet.

– De sju andre må man vente med til neste prikk, sier Guttormsen.

Det er imidlertid ikke bare disse sju som ligger i faresonen for å miste førerkortet. I og med at fartssynderne får to prikker eller mer, ligger alle med seks eller flere prikker i faresonen. Per dags dato utgjør dette 285 personer i Akershus.

– 1. juli i fjor ble prikksystemet oppdatert. Da doblet vi antall prikker på mye forskjellig. Nå får man stort sett to eller tre prikker. Men folk som har førerkortet på prøve får dobbelt så mange prikker. Da kan førerkortet ryke allerede etter to forseelser, forteller Guttormsen.

Ifølge politiinspektøren blir de aller fleste som pådrar seg prikker, tatt i fotobokser.

– Det er også et overveldende flertall som får prikk på grunn av fartsovertredelser. Hele 96,9 prosent skyldes fart. Det resterende er ting som brudd på vikeplikten, kjøring på rødt lys og lignende, forteller politiinspektøren.

Passerer snart millionen

Prikksystemet ble innført i Norge 1. januar 2004. Siden den gang er det utdelt 946.797 prikker på landsbasis.

– Det er ikke lenge før vi passerer millionen, sier Guttormsen.

Prikkene forsvinner etter tre år. I tillegg starter man på null når man får åtte prikker og blir fratatt førerkortet. Per i dag er det derfor 385.775 aktive prikker på landsbasis. Disse prikkene er fordelt på litt over 210.000 personer.

I Akershus er det 46.828 aktive prikker, fordelt på litt under 25.000 bilister.

– Flertallet har én eller to prikker. Det er snakk om nesten 20.000 av dem, sier Guttormsen. Ellers er fordelingen som følger:

- Tre prikker 2.440 personer

- Fire prikker 960 personer

- Fem prikker 343 personer

- Seks prikker 231 personer

- Sju prikker 47 personer

- Åtte prikker 7 personer

Flere bil og motorsaker fra rb.no finner du her:

LES OGSÅ: Når forsvinner prikkene i førerkortet mitt?