Premiere: Her er den nye Volvoen

USA (Broom/TV 2) Nye S60 lanseres akkurat nå.

Nå er den offisiell, Volvos helt nye familiesedan S60.
Nå er den offisiell, Volvos helt nye familiesedan S60.

For drøye tre år siden startet det som i praksis har blitt en helt ny tidsregning hos Volvo.

Da rullet nemlig andre generasjon XC90 ut av fabrikken i Sverige, som den aller første nye modellen Volvo utviklet på egenhånd etter å ha blitt solgt fra Ford til kinesiske Geely.

Siden har det kommet en rekke nye modeller, i en produktoffensiv vi aldri har sett maken til fra Volvo.

Nå er den foreløpig siste akkurat avduket, ved Volvos splitter nye fabrikk i USA: Det dreier seg om tredje generasjon av sedanen S60, som også skal produseres ved denne fabrikken.

Broom er så klart tilstede. Redaksjonssjef Vegard Møller Johnsen har tatt turen, for å gi oss en liten rapport.

Brooms redaksjonssjef Vegard Møller Johnsen har tatt veien til USA for å overvære avdukingen og rapporterer om halleluja-stemning.
Brooms redaksjonssjef Vegard Møller Johnsen har tatt veien til USA for å overvære avdukingen og rapporterer om halleluja-stemning.

Ingen store sprell

Stasjonsvognutgaven V60 har allerede vært offisiell en stund. Den testet vi i Broom første gang tidligere i juni. V60 er en stasjonsvogn i familiebilklassen, på mange måter er den erstatteren til den tidligere storselgeren V70.

– I vår del av verden velger de aller fleste stasjonsvogn når de kjøper bil i denne klassen. Men i andre markeder kommer S60 til å bli en svært viktig bil for Volvo, sier Vegard.

Som altså både har sett og prøvesittet i nykommeren.

Bare sekunder etter avdukingen: Slik ser nye Volvo S60 ut.
Bare sekunder etter avdukingen: Slik ser nye Volvo S60 ut.

– Designmessig ventet vi oss ingen store sprell med denne modellen, og det får vi heller ikke. Der V60 langt på vei ser ut som en krympet versjon av storebror V90, har S60 mye til felles med sin større sedanbror S90, forklarer han.

– Men linjene er både harmoniske og lette å like, legger han til.

– Baksetet er forresten veldig romslig, med god plass til både hode og knær, selv for meg på 190 centimeter, men man blir sittende med rumpa litt lavt, forklarer han.

Ladbar S90: Om noen år kan dette være et bruktbil-kupp

Vi kjenner igjen designet fra storebror S90 bakfra.
Vi kjenner igjen designet fra storebror S90 bakfra.

Dropper dieselmotor

– Første S60 til Norge bli med T5 bensinmotor og forhjulsdrift. Den vil være på plass i april neste år.

Stasjonsvognen V60 er straks på plass i Norge, S60 drøyer litt mer.
Stasjonsvognen V60 er straks på plass i Norge, S60 drøyer litt mer.

– For det norske markedet er det spesielt interessant at V60 og S60 kommer som ladbare hybrider. Faktisk i to utgaver: T6 og T8. T8 er første ute av disse, og kommer til Norge som 2020-modeller, trolig fra høsten 2019, forklarer Vegard videre.

Det er nok grunn til å vente at svært mange 60-kunder her hjemme velger en av disse drivlinjene. Volvo har hatt stor suksess med ladbare hybrider de senere årene.

Det vi også vet, er at Volvo kommer til å droppe dieselmotor helt i S60. Det er i tråd med at svenskene nå jobber med å fase ut diesel, samtidig med at alle bilene deres fra 2019 skal ha en form for elektrisk drivlinje. Neste år kommer også første elbil fra Volvo, den blir starten på en omfattende satsing.

...men 8 av 10 kjøper fortsatt nye Volvo med dieselmotor

Se flere bilder her:

Skal bygge nye XC90

– Ellers kan jeg fortelle at det er rene halleluja-stemingen her borte. Amerikanerne er tydeligvis både glade og stolte for å få denne fabrikken hit. Den vil bli en viktig bedrift for lokalsamfunnet. Også de bilen som leveres til Norge vil komme fra denne nye fabrikken, sier Vegard.

– Alle smiler og er glade. Det ser virkelig ut som at den nye Volvo-sedanen faller i smak og det er bra for Volvo, USA er garantert et viktig marked for denne modellen, mener Vegard.

Volvos nye USA-fabrikk ligger i Charleston, South Carolina. Den vil begynne å produsere nye S60 i løpet av høsten 2018. Fra 2021 skal fabrikken også bygge neste generasjon XC90.

Volvo investerer over 12 milliarder kroner i fabrikkanlegget som vil skape rundt 4.000 nye arbeidsplasser. Ved full kapasitet anslås det at fabrikken vil produsere 150.000 biler i året.

Prisene på nye S60 er ikke fastsatt ennå, men vi vil komme tilbake til disse så fort de blir gjort kjent.

LES MER: 9 ting du bør vite om den nye Volvoen

Se video: Her er nye Volvo V60