Porsche 928: Norges mest spesielle bruktbil

Første eier var sjeik i Dubai - så kom den til Norge i jappetiden.

Porsche 928 forfra
Porsche 928 forfra

Blant de over 60 000 bilene som ligger på finn.no sier det seg selv at det er mange av hvert eneste merke og modell. Men innimellom dukker det opp sjeldenheter som kan få selv den mest garvede finn-surferen til å sette morgenkaffen i vrangstrupen ...

I dag dukket det opp en slik bil, nemlig en Artz Porsche 928S – det vil si 3-dørs stasjonsvogn-utgave av den velkjente Grand Toureren med 4,7-liters V8 på 300 hk.

Eksentrisk tysker

Porsche 928S 3-dørs stasjonsvogn med V8-motor.  (Foto: Privat)
Porsche 928S 3-dørs stasjonsvogn med V8-motor. (Foto: Privat)

For å se hele annonsen, klikk her:

Det er firmaet til tyske Günter Artz som står bak ombyggingen. Om mannen var gal eller genial finner man vel neppe ut av noen gang, men at han hadde mye rart for seg er det ingen tvil om. Han må også ha vært noe over middels interessert i stasjonsvogner.

Det var nemlig ikke bare Porsche 928 han bygde om. Også 924 og 944 ble til stasjonsvogner, av VW Scirocco lagde han både pickup og stasjonsvogn, av Audi ur-quattro lagde han stasjonsvogn og han sto også bak en VW Golf MK1 928. En breddet Golf med Porsche 928 motor, drivverk og interiør, for å nevne noen av prosjektene til den eksentriske tyskeren. Alle bilene er unike, og ingen ble lagd i mer enn 30 eksemplarer.

VW Golf 928 t.h.
VW Golf 928 t.h.
Audi quattro stv.
Audi quattro stv.

Som litt mer enn middels bilinteressert så er det klart at jeg bare må ringe eieren å høre litt mer om bilen som nå er til salgs i Norge.

Sjelden

– Hei sann, det er fra Broom. Morsom bil du skal selge!

– Hei du – så hyggelig. Ja dette er sjeldne greier skjønner du – finnes ikke mange slike i verden, svarer selgeren på klingende Valdersmål.

– Kjenner du historien bak bilen?

– Ja delvis i alle fall. Det var visstnok en sjeik i Dubai som tydeligvis hadde for mye penger som bestilte bilen fra Artz. I jappetiden midt på 80-tallet kom den til Norge, importert av et profilert brødrepar som mange av oss som har levd en stund forbinder med nettopp jappetiden. Etter det har bilen hatt flere eiere her i Norge.

Byttet i hyttetomt

– Hvordan kom du over den?

– Tilfeldig egentlig. Far min fikk den som delebetaling for en hyttetomt, sammen med et parti andre biler. Jeg driver jo litt med biler og skjønte fort at dette var noe spesielt og satte den i stand og fikk den EU-godkjent – nå er den fin som snus, forsikrer den hyggelige selgeren.

Les også: Dette er Mustangen som aldri ble bygget:

Porsche 928 Artz. Kopi av artikkel fra da bilen var ny.
Porsche 928 Artz. Kopi av artikkel fra da bilen var ny.

– Hvordan her responsen på annonsen vært?

– Omtrent som forventet. Dårlig med norske henvendelser, men både en tyske bilsamler og en franskmann har meldt seg så langt.

- Men det kan jeg kanskje si... Det ringte en kar som hadde kjent igjen bilen og fortalte en ganske spesiell historie. Han hadde forsøkt å sette fartsrekord mellom Horten og Tønsberg - med denne bilen. Og det hadde ikke gått så veldig bra... Han mistet nemlig lappen!

Pen?

– Du – helt til slutt – synes du den er pen?

– Ehh ... neeeei – jeg gjør vel egentlig ikke det ... Den er mer spesiell og har i alle fall en god dose sjarm. Dette er bil-kulturhistorie på høyt nivå av slutter Tor Ola – som røper at pengene for salget skal gå til en BDA-motor til en Ford Escort Mk1 som inntil videre deler garasjeplass med den unike Porschen.

Del med Facebook-venne dine