Porsche 911 991: Nå er den i Norge

Bli med Broom-Benny på avdukingen av en ekte billegende.

Tildekket (Foto: Benny Christensen)
Tildekket (Foto: Benny Christensen)

Jeg innrømmer deg gjerne: Jeg blir som en liten guttunge igjen når jeg står og ser på bilen som er gjemt under et digert silketeppe. Eller gjemt og gjemt ... Jeg vet jo hva som står der og jeg vet hvordan den kommer til å se ut.

Likevel kjenner jeg at hjertet banker litt fortere. Men så er jo ikke dette hvilken som helst bil heller!

Mange biler blir klassikere, noen få blir legender. Porsche 911 er definitivt det siste. Den kom allerede i 1963 og var da en todørs sportscoupé med prestasjoner og design som få samtidige biler var i stand til å matche og i alle fall til samme pris.

911 har kanskje den mest berømte profilen av alle biler. De klassiske, nette men allikevel muskuløse silhuetten har vært kjennetegnet gjennom generasjoner. Dette er bilen som alle bilentusiaster har et forhold til.

Nå står jeg her og beundrer silhuetten av den helt nye Porsche 911. Endelig har den kommet til den norske importøren – og snart er det tid for å kamuflasjen og la den komme ut i "friluft"!

Porsche 911: Folke-sportsbil til 200 000,-

Del med Facebook-vennene dine

Bare for å ta det med en gang: Jeg er ikke objektiv når det kommer til dette bilmerket. Det begynte med Porsche-plakater hjemme på gutterommet på Lillehammer. En rød 928 og en sølvfarget 911 turbo.

Noen år senere fikk jeg den unike muligheten til å skru på disse bilene den perioden Bertel O. Steen hadde importen på slutten av 80-tallet. Både lærerikt og morsomt.

De siste årene har jeg endelig kunnet realisere drømmebilen også i form av forskjellige brukte 911-er.

48 år gammel og helt ny

Forfra (Foto: Benny Christensen)
Forfra (Foto: Benny Christensen)

Jeg har bestandig vært veldig nysgjerrig og akkurat det har ført meg opp i mange morsomme situasjoner. En av disse episodene kan du lese om i linken under:

Dette var mitt første møte med nye 911:

48 år etter at 911 debuterte, er det nå endelig klart for syvende generasjon av sportsbillegenden. Denne gangen er det snakk om en helt ny bil. Forrige generasjon som het 997 var jo strengt tatt en facelift av 996 som kom i 1999.

Den nye heter ulogisk nok 991 – og 90 prosent av delene er helt nye. Alt du ser er 100 prosent nytt. Karosseriet har blitt 7 cm lengre og akselavstanden har økt med hele 10 cm, noe som kommer den innvendige plassen til gode. Overhengene både foran og bak har av samme grunn blitt kortere.

Til tross for mer sikkerhetsutstyr, økt fokus på komfort og utslipp med blant annet start / stopp system og større karosseri, har Porsche maktet å presse vekten ned med 40 kilo.

Motoren er flyttet lengre ned enn i tidligere modeller, noe som er gunstig fro tyngdepunktet og dermed positivt for kjøreegenskapene også.


Bakfra (Foto: Benny Christensen)
Bakfra (Foto: Benny Christensen)

Carrera:

Blir grunnmodellen og får en 3,4-liter boksermotor med seks sylindre og 350 hk / 390 Nm, den gjør 0–100 km/t på bare 4,8 sekunder og har en toppfart på 289 km/t. Du kan velge mellom en ny 7-trinnsgirkasse eller en 7-trinns PDK (dobbeltclutch) girkasse. CO2-utslippet er redusert med 16 % i forhold til utgående modell og ved blandet kjøring ligger bensinforbruket på ca. 0,9 l/mil.

Prisene starter på 1 278 000,-

Carrera S:

Får en 3,8-liters motor på 400 hk / 440 Nm. Nok til at sprinten fra 0–100 km/t går unna på raske 4,2 sekunder, mens toppfarten er på 304 km/t. Også på denne er CO2-utslippet betydelig redusert. Nærmere bestemt med 14 %, mens bensinforbruket ligger på ca. 0,95 l/mil. Også her velger du mellom 7-trinns manuell og eller en 7-trinns PDK (dobbeltclutch) girkasse.

Prisene starter på 1 506 000,-

Motor og utstyr

Intr.
Intr.

LES OGSÅ: Porsche Panamera Hamann er en vanvittig familiebil

Den norske importøren regner med at Carrera S med PDK-girkasse blir den som vil selge mest her hjemme, som regel velger kundene velutstyrte biler, så 200.00–300.000 kroner i tilleggsutstyr er regelen, snarere enn unntaket.

-Det vanligste tilleggsutstyret vil være navigasjonsanlegg, telefonløsninger, oppgraderte stereoanlegg og utvidede skinnpakker for eksempel på dashbord, dørtrekk og midtkonsoll, forteller salgsansvarlig hos Porsche Center Oslo, Petter Søndergård

– Men også Sport Chrono som litt enkelt fortalt er et ekstra kjøreprogram (i tillegg til Sport som er standard) som påvirker bilens oppsett, alt fra støtdempere, motorstyring, girkasse og til og med motorfestene, vil nok mange som ønsker å kjøre litt aktivt for eksempel på bane velge, legger Søndergård til.

– Vi har fått tildelt ca. 50 biler for 2012. 15 av disse er allerede solgt, men vi både tror og håper vi klarer å skaffe flere, avslutter han med et stort smil. Det er tydelig at han er svært fornøyd med responsen på nykommeren.

For mens store deler av Europa lider under en oppseilende finanskrise, er det fortsatt gode tider i Norge. Det bekreftes ikke minst av et sterkt og økende luksusbilsalg her hjemme.

Alt ved det gamle

Siden (Foto: Benny Christensen)
Siden (Foto: Benny Christensen)

Når det gjelder designet på nykommeren er det veldig typisk Porsche. Jeg har vært litt redd for at bilens økte lengde skulle forstyrre de klassiske proporsjonene, men det viser seg å være ubegrunnet.

Dette er akkurat slik det skal være. Runde frontlykter plassert i en tydelig skjermprofil, C-stolpene som smalner inn mot motorlokket og lar bakskjermene danne påtakelige ”hofter” og taklinjen som er like vakker som den er legendarisk. Ingen tvil – dette er 911!

Del med Facebook-vennene dine

Dette er rett og lett billegenden fra 1963 i en fullverdig 2012-utgave. Selv om alt er nytt, er det meste ved det ”gamle” og da i ordets mest positive forstand.

Det er med andre ord en svært fornøyd motorjournalist som tar plass bak rattet i en Hyundai Veloster, som er ukens testbil, og setter kursen hjemover i snødrev og vind.

Det er koselig med både advent, jul og dompaper, men jeg kan ikke la være å tenke på min egen 911 som står vinterlagret i garasjen. Jeg kjenner med ett at de tre-. fire neste månedene – inntil asfalten tørker opp igjen – kan bli lange ...

I mellomtiden håper jeg å få testet ny-Porschen på veien og det gleder jeg meg skikkelig til!

Porsche 911 Targa: Gammel nyhet – god som ny?