Utenlandske smuglere blir stadig mer kreative. En av metodene for å kamuflere smuglerbilene er å kopiere registreringsnummeret fra andre biler. Illustrasjonsfoto: Faksimile fra www.finn.no.
Utenlandske smuglere blir stadig mer kreative. En av metodene for å kamuflere smuglerbilene er å kopiere registreringsnummeret fra andre biler. Illustrasjonsfoto: Faksimile fra www.finn.no.

Polske smuglere fant bilnummeret på finn.no

Slik forsøker de å lure tollerne.

I Valdres tingrett ble det slått fast at det var en kjent metode smuglerne brukte. De kom til Norge via Sverige i en bil som var manipulert i fjæringen for at ingen skulle se at den var grovt overlastet.

Den hadde tilsynelatende norsk registreringsnummer. Men skiltene var falske, og med samme registreringsnummer som en tilsvarende norsk VW Transporter, skriver oa.no.

Et søk på finn.no viste at det ligger en tilsvarende bil med samme registreringsnummer til salgs. På denne måten ønsket smuglerne å vekke mindre oppmerksomhet, enn om de kom med en utenlandsk registrert kassebil.

Stanset i Nord-Aurdal

En politibetjent i Nord-Aurdal stanset bilen, og fant da 1.080 liter øl, 169 liter sprit og 8.760 sigaretter tildekket med svarte plastsekker.

Bilen var så tungt lastet, at den hadde problemer med å komme i gang på steder det normalt ikke skulle være noe problem.
Trykket på bakakselen var 300 kilo over det lovlige, og totalt var bilen overlastet med 700 kilo.

– Visste ikke

De to polakkene som var i bilen, bedyret sin uskyld, og sa de ikke visste at det ikke var lov å innføre slike mengder alkohol og sigaretter til Norge.

Retten viste liten forståelse for at de to skulle være uvitende, siden de hadde en ledebil fra Sverige mot Norge. Rette trodde heller ikke på at de ikke kjente til tollreglene for Norge. De fortalte at de skule få 2.000 polske zloty hver for jobben. Det tilsvarer drøyt 4.000 kroner hver.

Bilen de kjørte var kjøpt i Tyskland. Politiet fant de ekte registreringsskiltene i bilen.
De to ble satt i varetekt etter pågripelsen 4. februar. Der har de sittet til saken kom opp for retten.

Fengselsstraffer

Valdres tingrett har dømt de to polakkene, som er i 40- og 20-årene, til fengsel i 30 og 32 dager. De hadde da begge sittet 16 dager i varetekt.

Den eldste av de to opplyste i retten at han hadde sittet 20 år i polske fengsler i løpet av sitt rundt 45-årige liv.

Aktor ba i retten om at bilen måtte inndras, på samme måten som smuglervarene. Det gikk ikke retten med på. Begrunnelsen var at det ikke var gjort nok for å finne ut bilens rettmessige eier.

Du kan lese mer om bil og trafikk på oa.no - her:

LES OGSÅ: Slik forsøkte de å smugle SUV ut av Norge