Politimann kjørte i 203 km/t - nå er han frikjent

Kjørte uaktsomt, men ikke nok til å fortjene straff. Det mener politiet selv.

 
Her når Up bilen råkjøreren igjen. Up tjenestemannen måtte opp i over 200 km/t for å nå bilen foran.  (Foto: Politiet/an.no/ANB)
Her når Up bilen råkjøreren igjen. Up tjenestemannen måtte opp i over 200 km/t for å nå bilen foran. (Foto: Politiet/an.no/ANB)

Saken mot Up-betjenten som kjørte i over 200 km/t for å stanse råkjøreren er henlagt.

Polititjenestemannen ble etterforsket etter at Avisa Nordland omtalte saken i fjor høst.

I politiets sivile tjenestebil - med videoovervåkning - tok han opp jakten på to ungdommer over tre kilometer på fylkesvei 17 ved Tverlandet i Bodø kommune.

Bilføreren ble dømt til fengsel etter å ha blitt målt til ei gjennomsnittsfart på 136 km/t, mens polititjenestemannen fikk ros for arbeidet.

Del med Facebook-vennene dine

Analyse

Men da det i retten kom frem - fra den sivile politibilens eget videokamera - at tjenestemannen hadde vært oppe i 203 km/t under jakten, reagerte Spesialenheten for politisaker.

Bildene fra biljakten ble analysert av SINTEF og beregninger av ingerniører ble benyttet for å opplyse saken.

Hevdet han fulgte læreboka.

- UP sine videobiler er satt til å stanse potensielle drapsmaskiner. Vi må nødvendigvis kjøre fortere enn dem for å nå dem, uttalte Up-sjef i Nordland, Knut Danielsen - som tidligere har påpekt at tjenestemennene som kjører den spesialbygde Up-bilen er håndplukket og spesialutdannet.

Politimannen - som fortsatte i tjenesten - ble etterforsket for brudd på veitrafikklovens paragraf 3, om å ferdes hensynsfullt, aktpågivende og varsomt i trafikken.

Metode

- Saken er henlagt etter bevisets stilling, sier Jan Egil Presthus, sjef i Spesialenheten for politisaker, til Avisa Nordland.

I kjennelsen kommer det frem at det er kjørt uaktsomt, men i totalvurderingen er det ikke funnet grunnlag for straffereaksjoner mot tjenestemannen.

- Det er en metode det er gitt opplæring i, og med aksept fra arbeidsgiver, sier Presthus om virkemiddelet for å stanse råkjørere.

Presthus understreker at det under Up-bilens innhenting av råkjøreren ikke var noen "faremomenter med kjøringen".

Men: - Vi oppfordrer Up til å gjennomgå denne type fartsmålinger, sier Presthus.

- Lettet

Up-betjentens overordnede Knut Danielsen er glad for at tjenestemannen er frikjent.

- Vi tar kjennelsen til etteretning, sier Danielsen til AN.

- Hvordan reagerte tjenestemannen på frifinnelsen?

- Han er lettet fordi det er kommet en kjennelse. Dette tar lang tid og er ei belastning. Han er glad for at kjennelsen ble som den ble, svarer Up-sjefen i Nordland.

Du kan lese mer om bil og trafikk på an.no - her:

LES OGSÅ: Denne politibilen kan du bare glemme å kjøre fra