Politiet vil ikke ta deg

Dette er en av fotoboksene som er slått av for vinteren.

fotoboks (Foto: Sigmund Bade)
fotoboks (Foto: Sigmund Bade)

Fartsgrensen er satt ned fra 80 til 60 km/t. Dermed skulle man kanskje tro at også fotoboksene er stilt ned. Men dengang ei.

Det er innført miljøfartsgrense både på Ring 3 og i Trondheimsveien i Oslo. Dette er gjort for å få ned svevestøv-forurensningen. På begge disse strekningene står det fotobokser, men nå er de ute av drift. Politiet vil nemlig ikke ta de som kjører "for fort" i forhold til de nye fartsgrensene.

Slik unngår du fotoboks-bot - klikk her

Dimensjonert for 80 km/t

– Fotoboksene ble satt opp fordi det er trafikkfarlig å holde mer enn 80 km/t på disse strekningene, men veien er dimensjonert for å kunne kjøre i 80 km/t. Derfor blir det feil å ta noen som for eksempel kjører i 70 km/t, sier Jan Kristiansen, politiinspektør i Oslo politidistrikt til Aftenposten.

- I tillegg vet man jo at de aller fleste bremser opp før en fotoboks. Derfor er det lite hensiktsmessig å ha boksene på, sier han.

Ikke tildekket

Miljøfartsgrensene ble innført fra 1. november. Tall fra Statens vegvesen viser at farten er noe redusert, men de fleste bilistene kjører fortere enn de nye fartsgrensene tillater.

Råner tatt for børning - les mer her

En av de avslåtte fotoboksene ligger ikke langt unna Broom-kontoret og vi passerer den flere ganger i uka. Her flyter trafikken som regel i 70-75 km/t helt fram til fotoboksen. Så bremser de aller fleste ned til under 60 km/t når de får øye på boksen. Det er nemlig ikke noen form for skilting eller tildekking av boksen som forteller at den er ute av drift.

Vanlig overvåkning

Jan Kristiansen presiserer til Aftenposten at politiet gjennomfører vanlig overvåkning og kontrollerer trafikken manuelt:

- Vi har de vanlige kontrollene på Ringveien. Da tar vi også førere som kjører i mer enn 60 km/t, sier han.

Truer råkjørerne med paintball - les mer her