Politiet vet ikke at dette er lov

Politidirektoratet oppfordrer bilistene til å ikke godta bøter for ulovlig lysbruk.

Mercdes kjørelys
Mercdes kjørelys

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hallo leste i helga om at politiet ved flere tilfeller har gitt bøter til biler som er fabrikkutstyrt med ekstra tåkelys og som derfor er fullt lovlige å kjøre med dette. Har selv en Mercedes E-klasse med tåkelys som følger sving, disse er vel ikke ulovlige å bruke? I så fall kan jeg ikke skjønne at forhandler kan levere bil med dette utstyret?

Benny svarer:

Hei det har jeg også lest om, (på dinside.no/motor – red anm.) Det er jo ganske oppsiktsvekkende og interessant at de som står der og kontrollerer ikke kan reglene. Jeg har full forståelse for at det må være vanskelig å kunne ALT (og som vanlig har vi i Norge regler her som er temmelig sære i forhold til mange andre land). Men da burde noen lenger opp i systemet informere de som står der og stopper bilistene – slik at de i alle fall ikke bøtelegger noen som ikke har gjort noe som helst galt.

Det sier jo ganske mye når Politidirektoratet oppfordrer folk om å ikke vedta bøter for lysbruk. Da er det klart at det er noen som ikke har helt orden i sysakene sine.

For ordens skyld: Så lenge lysutrustningen på bilen er typegodkjent for Europa skal den også være tillatt i Norge. Er du i tvil, så sjekk med forhandleren der du kjøpte bilen, be eventuelt om en skriftlig bekreftelse fra dem på at bilen din er lovlig utstyrt. Så kan du jo vise fram dette hvis du skulle bli stoppet i kontroll.

LES OGSÅ: Nei – dette har du ikke lov til:

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Full oversikt over bruktbilene – klikk her:

Har du opplevd å få bot for lysbruk? Fortell i kommentarfeltet under: