Politiet: Piggdekk er ulovlig - sommerdekk er uforsvarlig

Bjørn Nilsen skal til Trondheim. Må han ha med to hjulsett?

 Overgangen til vinterføre er enklere for sjåførene med piggfrie vinterdekk. Bjørn Nielsen tar sjansen på at han kommer seg tur retur Trondheim uten å måtte betale bot (Foto: BRYNJAR EIDSTUEN oa.no / ANB)
Overgangen til vinterføre er enklere for sjåførene med piggfrie vinterdekk. Bjørn Nielsen tar sjansen på at han kommer seg tur retur Trondheim uten å måtte betale bot (Foto: BRYNJAR EIDSTUEN oa.no / ANB)

Har du vinterdekk med pigger, og skal følge reglene fullt ut, trenger du to hjulsett for å komme deg over fjellet til Trondheim, det skriver oa.no:

Overgangsperioden mellom sommerføre og 1. november, som er datoen bilen igjen kan skos for vinter, er vanskelig for sjåførene som tyr til piggdekk. Bjørn Nielsen er en av dem. I helgen skal han til Trondheim, og for å kunne kjøre lovlig hele vegen, må han ha med seg et ekstra sett hjul.

Der det er bart, er det i utgangspunktet ulovlig å kjøre med piggdekk før 1. november. Om Nielsen vil kjøre helt etter vegtrafikklovens bestemmelser, må han skifte til vinterdekk hvis han kommer ut for snø og vinterføre på Dovrefjell, og skifte tilbake til sommerdekkene før han er framme i Trondheim. Det samme må han gjøre når han skal hjem igjen.

Grundig research

Nielsen har gjort grundig research. Han tok kontakt med politiet og Statens vegvesen.

- Politiet sa at hvis jeg setter på piggdekkene, kjører med dem i Trondheim og blir kontrollert, vil jeg få et forelegg. Og hvis jeg kjører over fjellet med sommerdekk, og kjører ut, har jeg kjørt uvettig, forteller Nielsen.

Når Oppland Arbeiderblad tar kontakt med operasjonssentralen i Vestoppland politidistrikt, får vi samme svar som Nielsen: Blir han stoppet i Trondheim med piggdekk, risikerer han å få et forenklet forelegg. Politiet holder seg bare til regelverket.

Sunn fornuft

Utrykningspolitiets distriktsleder derimot, Knut Erik Storbæk, supplerer lovbestemmelsen med litt sunn fornuft.

- Reglene er klare, men samtidig er det lov å bruke hodet, sier Storbæk.

Selv om den riktige tolkningen av regelverket er fire hjulskift, mener han det vil være fornuftig å kjøre med piggdekk om man skal over fjelloverganger med vinterføre.

- Hva om han blir kontrollert? Slipper han forelegg om han forklarer hvor han har kjørt?

- Jeg håper det! Begge parter har lov til å bruke hodet, sier Storbæk.

Hvis du skulle lure på hva Bjørn Nielsen velger, kan vi fortelle at han skor bilen med pigger før han setter kursen mot Trondheim.

Flere bil og motorsaker fra oa.no finner du her:

Vinn nye vinterdekk tilbilen din her: