Politiet hadde kontroll i tunnel

- Farlig, mener bilist. - Kan kontrollere hvor som helst, sier politiet.

Politiet kan stoppe og kontrollere deg hvor som helst   også i en tunnel. Men ikke alle synes det er en god ide. Arkivfoto. (Foto: Eirik Hagesæter, ba.no/ANB)
Politiet kan stoppe og kontrollere deg hvor som helst også i en tunnel. Men ikke alle synes det er en god ide. Arkivfoto. (Foto: Eirik Hagesæter, ba.no/ANB)

Kjersti de Luengo ble svært forbauset da hun i går morges ble stoppet i promillekontroll.

Kontrollen fant nemlig sted midt inne i Knappetunnelen i Bergen.

Noe alle vet

– Jeg ble sjokkert, sier de Luengo til BA.NO

– Hvor er sikkerheten i dette? Man skal ikke stoppe i en tunnel om det ikke er i nødstilfelle. Det er noe alle lærer og alle vet. Men tydeligvis ikke politiet.

Jens A. Kleppe, leder for trafikkseksjonen i bergenspolitiet, mener trafikkpolitiet har god kontroll på trafikkreglene.

– Det er ikke noe i veien for å ha kontroller også i tunneler. Politiet er kontrollmyndighet, og kan kontrollere hvor som helst. Men vi må jo bruke sunn fornuft og følge instruksene våre, sier Kleppe.

Han presiserer at han ikke kjenner omstendighetene rundt akkurat denne kontrollen.

- Ville ikke bli våte?

Kjersti de Luengo mener imidlertid at det er unødvendig å ha kontrollen akkurat inne i tunnelen.

– Jeg går gjerne gjennom kontroll, men ikke inne i en tunnel, sier hun.

– Hva hadde skjedd hvis de hadde stoppet en astmatiker? Vedkommende kunne fått et meget kraftig anfall på grunn av luften i tunnelen, sier hun, og legger til:

– Var det kun noen «smarte» ansatte som fant ut at de ikke ville stå ute i regnet og bli våt? Man kan jo lure, mener de Luengo.

- Vi har regntøy

Jens A. Kleppe påpeker at bergenspolitiet er godt vant til regnvær.

– Vi har vanligvis ikke noen problemer med å stå ute. Vi har regntøy. Hadde regnet vært noe problem, ville det vært lite politi å se i Bergen. Men, det er jo selvfølgelig tørrere i en tunnel.

– Hva med den dårlige luften?

– Ja, klart det kan være dårlig luft i en tunnel. Men Knappetunnelen er ny, og jeg vil tro luften er ganske brukbar. Jeg er ikke sikker på om det er noe bedre luft på Danmarks plass, for eksempel. Men det er klart, for politiets egen del også, så må man tenke på det helsemessige med forurensing og støy, sier Kleppe.

Skjønner skepsisen

Kleppe vedgår likevel at det finnes mer lettvinte steder å ha ruskontroller:

– Tunneler er nok ikke det beste stedet. Men man må påregne at det kan komme kontroller også der. Vi er opptatt av sikkerheten, at det er godt opplyst og god sikt, så jeg ser ikke det helt store problemet – i alle fall ikke med Knappetunnelen.

– Mange synes kanskje det er skummelt nok å kjøre i tunneler om man ikke også skal bli stoppet av politiet?

– Det har jeg full forståelse for. Enkelte føler seg ukomfortable og liker overhodet ikke å kjøre i tunneler. Det er et hensyn vi må ha i bakhodet, sier Kleppe.

– Men det er ikke så dumt at politiet er synlige der også. Ukentlig skjer det farlige episoder med folk som rygger og snur bilen midt inne i tunnelen.

Fare for dumheter

Kleppe varsler mer hyppige promillekontroller i tiden frem mot jul.

– Vi er allerede i gang. Vi har hatt kontroller hver eneste dag denne uken. Planen er å fortsette døgnet rundt fremover, sier han.

– Julen innebærer flere sosiale aktiviteter, hvor det brukes mer alkohol enn normalt. Kanskje også andre typer alkohol.

– Du mener akevitt?

– For eksempel. Dessuten er det kanskje snakk om folk som ikke er så vant til å drikke til vanlig. Det medfører en økende fare for å, hva skal man si, gjøre dumheter.

Du kan lese mer om bil og trafikk på ba.no - her:

LES OGSÅ: 82-åringen styrte etter lysenen i tunneltaket

Hva synes du om dette? Si din mening i kommentarfeltet under: