Pigg eller piggfritt – det kommer an på hvor du bor

Nei – det er ikke de i Finnmark som er på piggdekk-toppen.

Hva slags hjul som skrus på bilen i disse dager kommer helt an på hvor du bor. Vi gir deg oversikten. Illustrasjonsbilde fra NAF. 
Hva slags hjul som skrus på bilen i disse dager kommer helt an på hvor du bor. Vi gir deg oversikten. Illustrasjonsbilde fra NAF. 

Det finnes statistikk på mye. Kanskje også på ting man normalt ikke tenker over.

Et eksempel på en slik statistikk er den forsikringsselskapet If nylig har laget. Om noe så rart som folks dekkvaner.

Titusener av If-kunder over hele landet har svart på hva slags vinterdekk de i disse dager skrur på bilen for å møte vinterføret som er rett rundt hjørnet.

Forskjellen fra fylke til fylke er stor. Naturlig nok. Vi bor jo i et langstrakt land som byr på store topografiske forskjeller og tidvis også veldig ulikt klima og vær.

Flere med piggfrie– enn med piggdekk

Om vi starter med landsgjennomsnittet så viser tallene at 56 prosent av norske biler nå kjører med piggfrie dekk. Mens 43 prosent sverger til piggdekk. De som er skarpe i hoderegning ser da at det mangler 1 prosent her.

Hva de gjør? Jo – de kjører med sommerdekk. Det er nemlig ikke forbudt selv på vinteren. Kravet er at man skal vær "skodd" etter vær- og føreforhold.

At Oslo er det stedet i Norge med flest piggfrie dekk overrasker neppe noen. For all del – det kan være ruskete nok der en vinterdag. Ikke minst kan det være vrient å få en innebrøytet, gateparkert bil ut på veien igjen. Dessuten er jo både Nordmarka og Østmarka skikkelige snøhull.

Vi antar derfor at piggdekk-avgiften som Oslo har, er en klar pådriver for å få hovedstadens biler over på piggfrie dekk.

I alle fall: Der bruker 86 prosent av bilene piggfrie dekk, bare 14 prosent piggdekk og 1 prosent sommerdekk.

Ja, det er lov – men nei, det er ikke smart

Mye piggfritt i Sør-Norge

Mens områdene rundt hovedstaden, altså Akershus, Østfold og også Vestfold er tallene på veldig nære 1/4 piggdekk og 3/4 piggfire.

Mens det i Buskerud som består litt av kyst- og mye av innlandsklima er forholdet 35 prosent piggdekk og 64 prosent piggfrie. 1 prosent her velger sommerdekk året rundt.

I Vest-Agder er det helt lik og delt 50 – 50 mellom pigg og piggfrie dekk.

I innlandsfylker som Oppland og Hedemark er det en liten overvekt av piggdekk kontra de piggfrie.

Dette er dekk-tabbene du bør unngå

I områdene rundt Oslofjorden velger mange piggfrie dekk. Der det er typisk innlandsklima er det overvekt av piggdekk. 
I områdene rundt Oslofjorden velger mange piggfrie dekk. Der det er typisk innlandsklima er det overvekt av piggdekk. 

Rekordmange på sommerdekk i Finnmark.

Men hvor tror du det brukes mest piggdekk i landet – Finnmark, kanskje? Der er det jo både vinter og mørkt mesteparten av året. Det er også mange som bruker piggdekk der. Hele 89 prosent, mens 9 prosent av finnmarkingene velger piggfrie dekk.

Finnmark har forresten en heller bemerkelsesverdig "rekord". Det er nemlig det fylket hvor flest bruker sommerdekk også om vinteren. Nærmere bestemt 2 prosent.

Aller flest biler med piggdekk finner vi imidlertid i Tromsø. Der velger hele 92 prosent av bilistene piggdekk og bare 8 prosent piggfrie.

– Ikke akkurat overraskende, sier Broom-redaktør Knut Skogstad.

– Jeg har selv bodd der, for en del år siden riktig nok. Det regnet og snødde om hverandre og temperaturen lå ofte rundt 0-grader. Det resulterte i såpeglatte veier og tidvis krevende kjøreforhold. Dessuten så er det jo ikke akkurat flatt der, heller. Jeg forstår piggdekkvalget, avslutter Skogstad.

Vinterdekk: Dette er årets testvinnere